REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brglez: Stavka je legitimno sredstvo, a dogovore se sklepa v pogajanjih

Brglez: Stavka je legitimno sredstvo, a dogovore se sklepa v pogajanjihMilan Brglez

Stavka zaposlenih v DZ je bila za sredo napovedana, zato bodo lahko prilagodili delo in tudi prekinili sejo DZ, je danes povedal predsednik DZ Milan Brglez. Po njegovih besedah je treba spoštovati pravico do stavke, ki je legitimno sredstvo, a se dogovore sklepa v pogajanjih. Za pogajanja o plačah pa je odgovorna vlada, je dodal.

"Tudi če bi želel kar koli narediti za ljudi, ki delajo v DZ, neposredno ne morem naredi praktično ničesar," je v izjavi novinarjem v DZ povedal Brglez. Pri stavki zaposlenih v DZ sicer ne bodo ugotavljali, kdo je član sindikata in kdo ne.

V sredo bo predsednik v DZ in ima tudi nekatere dejavnosti, a bo računal na to, da s svojim delovanjem ne sme obremenjevati drugih služb, je pojasnil.

Na vprašanje, ali stavko podpira, je Brglez odgovoril, da je vsekakor takšna stavka opozorilne narave, sama pogajanja pa legitimna, in sicer glede na to, kaj vse se je v družbi v zadnjem času že zgodilo.

Na vprašanje, ali se je v zadnjih dneh pogovarjal z zaposlenimi, ki so izglasovali stavko, je odgovoril, da je v neprestanem dialogu z zaposlenimi. "Da delijo usodo ostalega javnega sektorja oz. zlasti javne uprave, mi je jasno. A je tukaj žal težko kaj narediti in so včasih tudi poskusi s prerazporejanjem," je pojasnil Brglez.

Spomnil je na čas varčevanja, ko je DZ tudi odpuščal zaposlene, kar pa da je vse skupaj privedlo do tega, da je okoli tretjina zaposlenih vezana na minimalno plačo.

Za sredo je sicer stavko napovedalo večje število javnih uslužbencev v različnih delih javnega sektorja. Na vprašanje, ali stavko podpira, je Brglez odgovoril, da je vsekakor takšna stavka opozorilne narave, sama pogajanja pa legitimna, in sicer glede na to, kaj vse se je v družbi v zadnjem času že zgodilo.

Po njegovih besedah je treba sesti za pogajalsko mizo, se spoštljivo pogovarjati in priti do rešitve, a kot vedno znotraj vzdržnih javnofinančnih okvirjev. Prepričan je, da je do tega možno priti, da se je treba pogovarjati ter dialog nadaljevati, ker samo stavka ne reši ničesar. "Treba je priti do dogovora in spodbujam obe strani, da do tega prideta," je povedal Brglez.

Na vprašanje, ali bi bil pravi čas, da se oglasi tudi premier Miro Cerar, je Brglez spomnil, da je premier na to temo odgovarjal prav danes v DZ. Po Brglezovih navedbah se predsednik vlade v pogajanja običajno vključi pri zadnjih točkah, ko je treba celotno zadevo dogovoriti, ni pa glavni pogajalec. "Na neki točki je smiselno dati piko na i in podpisati zadevo, ko so zadeve že blizu tega," je dejal in obenem ocenil, da pa sedaj še niso blizu tega.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek