REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Židan o prehranski varnosti

Židan o prehranski varnostiKmetijski minister Dejan Židan, foto: STA

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost. Minister Dejan Židan je v razpravi opozoril na izzive pri zagotavljanju potrebne kmetijske proizvodnje na trajnosten način.

"V Sloveniji z različnimi ukrepi spodbujamo trajnostno kmetijsko pridelavo in ekološko kmetovanje, razvoj podeželja, kakovostno lokalno hrano, učinkovito verigo preskrbe s hrano, mlade kmete, pravičen dohodek za kmete in ohranjanje kmetijske krajine," je poudaril kmetijski minister in dodal, da vedno več pozornosti namenjamo potrošnikom, ki s svojimi odločitvami vplivajo na prehranjevalne vzorce in povpraševanje po hrani in preko tega tudi na prihodnost kmetijstva.

Slovenija je na področju zagotavljanja kmetijske proizvodnje na trajnosten način po Židanovih navedbah storila pomemben korak s tem, da je svet opozorila na pomen čebel in opraševalcev.

Slovenija je na področju zagotavljanja kmetijske proizvodnje na trajnosten način po Židanovih navedbah storila pomemben korak s tem, da je svet opozorila na pomen čebel in opraševalcev.

Minister je v razpravi na vrhu opozoril tudi na pomen pravilnega obveščanja javnosti glede uravnotežene, raznovrstne prehrane. Potrošniki smo ob kopici novic, med katerimi jih je veliko tudi na trhlih temeljih, prestrašeni. "Če želimo, da so potrošniki bolj zaupljivi, je treba dobiti več informacij od strokovnih institucij, z njimi seznaniti ljudi" je za STA dejal Židan.

Dotaknil se je tudi problema lakote, pri čemer je navedel podatke Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki pričajo o 815 milijonih lačnih ljudi po svetu. Lahko lahko po Židanovih besedah odpravimo le tako, da odpravimo sebičnost. "Več aktivnosti in več solidarnosti je prava pot pri obvladovanju svetovne lakote," je dodal.

Globalni forum za hrano in kmetijstvo, ki je letos v ospredje postavil tematike prehranske varnosti, zmožnosti preživetja na podeželskih območjih, vire, okolje, podnebne spremembe ter zdravje in dobrobit živali, sicer tradicionalno organizira nemško kmetijsko ministrstvo, udeležba na forumu pa je bila tudi letos bogata - prisotnih je bilo približno 70 ministrskih delegacij, pa tudi evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan in generalni direktor FAO Jose Graziano da Silva. Forum je sprejel tudi politično deklaracijo.

Poleg turističnih kmetij se obiskovalcem Slovenija predstavlja tudi kot čebelarska dežela s čebelarstvom Šauperl, s projektom urbanega zeliščarstva pa se predstavlja tudi start-up podjetje Urban planty.

Slovenija se sicer na sejmu Zeleni teden, ki bo odprt do 28. januarja in ga vsako leto obišče skoraj pol milijona obiskovalcev, predstavlja z družinskimi kmetijami. V času sejma se predstavlja šest turističnih kmetij iz Slovenije, in sicer Marjanca, Grobelnik, Lenar, Visočnik, Korošec in Dreisiebner. Obiskovalci sejma se lahko preko turističnih kmetij seznanijo s pestrostjo slovenskega podeželja ter možnostmi preživljanja prostega časa in počitnic v Sloveniji, prav tako lahko okušajo slovensko hrano in pijačo.

Poleg turističnih kmetij se obiskovalcem Slovenija predstavlja tudi kot čebelarska dežela s čebelarstvom Šauperl, s projektom urbanega zeliščarstva pa se predstavlja tudi start-up podjetje Urban planty. V okviru razstavnega prostora v Berlinu deluje tudi gostilna, kjer lahko obiskovalci sejma poskusijo slovensko hrano in pijačo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek