REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Igor Akrapovič je prejemnik nagrade za posebne dosežke v gospodarstvu 2017

Igor Akrapovič je prejemnik nagrade za posebne dosežke v gospodarstvu 2017Igor Akrapovič

Prvi dan 19. Poslovne konference Portorož, ki poteka pod naslovom »Živeti med velikani kiklopi in roboti«, se je zaključil s podelitvijo Nagrade Časnika Finance za posebne dosežke v gospodarstvu za leto 2017. Nagrado je prejel Igor Akrapovič, ustanovitelj in lastnik podjetja Akrapovič. »Razlogov, zakaj posebna komisija nagrado Časnika Finance letos podeljuje Igorju Akrapoviču, je ničkoliko«, se začenja obrazložitev, ki poleg poslovnih uspehov izpostavlja strast, energijo in načelnost nagrajenca. 

»Igor Akrapovič je utelešena strast, motociklistična in podjetniška. Je izklesan podjetnik in tudi kritik slovenske gospodarske stvarnosti. Želi si, da bi Slovenija bila boljša in pravičnejša, da bi vsi bili bogatejši. Njegova neskončna energija je temelj nastanka izjemne zgodbe. Po končani karieri več kot desetletnega tekmovanja v različnih motociklističnih razredih se je podal na podjetniško pot, in to v letih, ko se je Slovenija osamosvajala. V zgodnjih devetdesetih letih se je podjetje s sedežem v Ivančni Gorici ukvarjalo s predelavo tekmovalnih motociklov. Pozneje so se specializirali za izdelavo izpušnih sistemov in s svojimi inovacijami pomagali številnim prvakom elitnih motociklističnih prvenstev do naslovov svetovnih prvakov. V zadnjih letih postajajo vse pomembnejši igralec tudi v avtomobilski industriji – prihodki od tovrstnih izpušnih sistemov pomenijo četrtino prihodkov, delež pa še narašča. V četrt stoletja je iz garažnega podjetja nastala skupina s približno tisoč zaposlenimi, njihovo število se je v petih letih podvojilo. Približno stomilijonski prihodki od prodaje so trikrat večji kot v predkriznem letu 2008. Veliko večino prihodkov ustvarijo na tujem. Lani so poslovali z rekordnim dobičkom v višini 12,3 milijona evrov, dobičkovna (EBIT) marža pa je s 13 odstotki trikratnik slovenskega povprečja. Vsako leto se po zaslugi nadpovprečne rasti tako po sredstvih, zaposlenih kot dobičku in prihodkih vzpenja po lestvici največjih in postaja vse pomembnejši steber slovenskega gospodarstva«, je med drugim še zapisano v obrazložitvi nagrade, ki je namenjena tistim posameznikom in organizacijam, ki ključno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje.

Podelitev nagrade je zaokrožila prvi dan 19. Poslovne konference Portorož (PKP), osrednjega gospodarskega dogodka v državi, ki letos poteka pod naslovom »Živeti med velikani kiklopi in roboti«. Razmislek iz prihodnosti je najprej podal uvodničar Matthias Horx, vplivni nemški futurist in ustanovitelj gospodarskega in političnega možganskega trusta Zukunfstinstitut, ki bistvo digitalnih tehnologij vidi v odnosih in napoveduje, da bomo sicer imeli veliko različnih robotov, vendar ti ne bodo kot ljudje. Prvi dan Poslovne konference Portorož je med drugim postregel tudi z gospodarsko napovedjo za leto 2018. Ekonomist Veljko Bole, IPF, za Slovenijo napoveduje 3,4 % rast BDP in 1,7 % inflacijo. Na portoroškem odru so se zvrstili še mnogi drugi zanimivi govorci, povezani predvsem s »kiklopskim« delom konference, medtem ko bodo drugi dan konference zaznamovale vsebine, povezane z »roboti«.  

O nagradi

Nagrada Časnika Finance je vrhunsko priznanje v slovenskem gospodarskem prostoru, ki je namenjena tistim posameznikom in organizacijam, ki ključno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje. Gre za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela, izobraževanja in vzgoje, publicistike, za dosežke na področju menedžmenta, tehnološkega razvoja, in političnega dela, ki vnašajo v slovenski gospodarski prostor novo kakovost, povečujejo gospodarsko rast in zmanjšujejo negotovost med gospodarskimi subjekti. Je potrditev dolgoročnih prizadevanj nagrajenca (oz. organizacije), ki so bila zavestno usmerjana tako, da bi bili njihovi učinki trajni in ugodni za širše družbeno okolje, in je obenem priznanje za njihove rezultate, ki so jasno opredeljivi oziroma merljivi. Seznam vseh dosedanjih nagrajencev. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek