REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Plišasti morski pes, prva žrtev zakona o prepovedi nošenja burk v sosednji Avstriji

Plišasti morski pes, prva žrtev zakona o prepovedi nošenja burk v sosednji AvstrijiMcShark - morski pes

V Avstriji je nedavno pričela veljati prepoved popolnega zakrivanja obraza. Tako se prepoved uradno imenuje, čeprav gre seveda strogo neuradno za "prepoved nošenja burk." Kazen za zakrit obraz je 150 evrov. Prva žrtev tega novega "zakona proti burkam" pa ni bila kakšna muslimanka, zakrita z burko, pač pa moški, ki je oblečen v kostim morskega psa reklamiral odprtje nove trgovine z elektroniko, ki se imenuje McShark, torej v prevodu "McMorski pes".

Morski pes, ki reklamira elektroniko

Moški je namreč postopal pred samo trgovino z elektroniko oblečen v morskega psa, ko sta  mu pristopila policista in od njega zahtevala, da sname svojo umetno "glavo." Moški je to odklonil, z besedami, da tukaj samo "opravlja svoje delo". Takoj zatem sta mu policista izdala plačilni nalog v višini 150 evrov, saj je novi zakon začel veljati s prvim oktobrom. Gre za del zakonodaje, ki je bila v avstrijskem parlamentu sprejeta maja letos, skupaj z zakoni, ki urejajo posebne obvezne tečaje, ki naj bi pomagali pri integraciji beguncev iz muslimanskih dežel pri njihovi integraciji v avstrijsko družbo - tudi s pomočjo neplačanega družbeno koristnega dela prosilcev za azil.

Celoten primer je agencija Warda Network, ki je za podjetje opravljala reklamno kampanjo s kostimom objavila na svoji Facebook stani, s komentarjem, da je bil njihov delavec oglobljen zaradi novega zakona, ter da "življenje ni enostavno."

Eugen Prosquill, direktor reklamne agencije je po incidentu dejal, da ni prepričan, da bodo s to kampanjo sedaj še nadaljevali. "Vendar bi bilo žalostno, če zaradi tega ne bi smeli več imeti maskot," je dejal direktor podjetja. Policija naj bi kazen izdala zato, ker je delavec najprej zavrnil zahtevo po odkrivanju obraza, na prizorišče pa jo je poklical nek državljan, ki je želel preveriti uresničevanje nove zakonodaje.

McShark

Zakoni v Avstriji so sicer napisali v "versko-nevtralnem" duhu, saj bi drugačne formulacije predstavljale diskriminacijo. Zakon pozna tudi izjeme - ob mrazu je obraz lahko pokrit, tudi ko so maškare, je seveda mogoče nositi maske. Vendar dunajski Standard že poroča o zapletih, saj naj bi policija že ustavila kolesarja, ki je imel usta pokrita s šalom.

Policija naj bi že ustavila tudi kolesarja, ki je imel usta pokrita s šalom.

V Evropi je pokrivanje obraza prav prepovedala Francija leta 2011, sledile pa so ji Belgija, Bolgarija in Šivica. Nizozemska je prepovedala pokrivanje obraza v javnih zgradbah, Nemčija pa je prepovedala pokrivanje obraza uradnim osebam in vojakom.

Nekateri mediji pa opozarjajo tudi na izjemno majhno število tistih, zoper katere so ti zakoni dejansko naperjeni. V Avstriji se "zakon o prepovedi burk" nanaša samo na 150 žensk, kar je 0,03 odstotka muslimanske populacije in 0, 002% odstotka vseh prebivalcev Avstrije.

Dovoljeno in nedovoljeno prekrivanje obraza v Avstriji
Zakon v Avstriji: Zgoraj dovoljeno (erlaubt) na sredini pogojno dovoljeno, spodaj prepovedano (verboten). Vir; APA

Odločitev avstrijske vlade, da prepove burke pa ni minila brez kritik. Celo avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je nasprotoval zakonu, rekoč, da "je pravica vsake ženske, da se obleče kot se želi." Sicer pa je lani le malo manjkalo, da bi bil na volitvah v Avstriji izbran kandidat desnice, ki glede tega vprašanja zagotovo ne bi imel enakih pogledov.

Mit o muslimanski invaziji na Evropo

Število žensk, ki jih te prepovedi po Evropi prizadenejo pa je različno. V Franciji po ocenah vlade ukrep vpliva na obnašanje 1900 žensk oziroma 0,04 odstotka muslimanov v državi ter 0,003 odstotka celotnega francoskega prebivalstva. Na Nizozemskem, ki je uvedla delno prepoved zakrivanja obraza ta ukrep vpliva na 100 do 500 žensk. Podobne ukrepe je podprla tudi Angela Merkel, na isto prepoved pa se pripravljajo tudi na Danskem. Vendar si v Nemčiji že sedaj 70 odstotkov muslimank obraza ne prikriva.

Večina prebivalcev tudi napačno ocenjuje število vseh muslimanov v družbi. Po anketah agencije Ipsos Mori, ki so jo opravili v 40 državah, se povprečen prebivalec v Franciji najbolj moti glede števila muslimanov - v povprečju vprašani v Franciji ocenjujejo, da je 31 odstotkov prebivalcev muslimanov, v resnici pa jih je zgolj 7,5 odstotka. Trditve, da muslimani preplavljajo "srce Evrope" so zato samo mitologija desnih in populističnih strank. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek