REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svet pokojninskega zavoda se bo osredotočil na predlog zakona o demografskem skladu

Svet pokojninskega zavoda se bo osredotočil na predlog zakona o demografskem skladu

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo danes obravnaval predlog zakona o demografskem rezervnem skladu, ki ga je ministrstvo za finance dalo v javno razpravo do sredine avgusta. Sklad naj bi pomenil vir za dodatna sredstva za pokojninsko blagajno, ko bo razmerje med zavarovanci in upokojenci najmanj ugodno.

Demografski sklad bo po predlogu nastal s prevzemom pristojnosti in obveznosti Kapitalske družbe z dnem uveljavitve zakona 1. januarja 2018. Ohranil se bo koncept upravljanja kapitalskih naložb države. Slovenski državni holding (SDH) bo še naprej upravljal z vsemi naložbami, v katerih ima delež tudi demografski sklad. Ta pa bo samostojno upravljal z naložbami v družbah, v katerih ni naložb države ali SDH.

Delež Zpiza v Zavarovalnici Triglav v višini 34 odstotkov se bo neodplačno prenesel na demografski sklad v mesecu dni od uveljavitve zakona.

Sklad bo do vključno leta 2020 v Zpiz vsako leto nakazal 50 milijonov evrov ali manj, pač glede na potreben znesek za usklajevanje pokojnin. Nato pa se bo začela 20-letna doba akumulacije, ko sklad ne bo nakazoval sredstev v Zpiz. Po dobi akumulacije bo vsako leto nakazoval 90 odstotkov prihodkov iz upravljanja lastnega premoženja.

V zvezi svobodnih sindikatov zahtevajo neodvisnost in samostojnost sklada pri upravljanju ključnih strateških in pomembnih naložb sklada. Za zvezo je nesprejemljivo, da bo SDH glede na predlog še naprej upravljal z vsemi naložbami, v katerih ima delež tudi demografski rezervni sklad.

Podobno meni zveza društev upokojencev, ki zahteva, da ministrstvo napiše zakon na novo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek