REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Demografski sklad lahko zaostri odnose v koaliciji

Demografski sklad lahko zaostri odnose v koaliciji

Prvak DeSUS Karl Erjavec je odnose v koaliciji danes označil za dokaj naporne. Razočaran je, ker da zaradi novih pripomb SMC zakon o demografskem skladu še ni usklajen, a računa na uskladitev in vložitev zakona. Če bi se pri tem zapletlo, se boji, da bi v DeSUS to šteli za kršitev koalicijskega sporazuma, "kar bi lahko imelo hude posledice".

Erjavec je v današnji izjavi novinarjem v DZ spomnil, da so predlog zakona o demografskem skladu že skoraj uskladili z ministrstvom za finance, SMC pa da je v zadnjem trenutku dala nove pripombe, ki gredo v popolno nasprotje s konceptom in že sprejetimi stališči.

A Erjavec opozarja, da je ta zakon za DeSUS eden ključnih zakonov, ki je tudi vključen v koalicijski sporazum. Zato upa, da bodo našli ustrezne rešitve. Usklajevanja bodo predvidoma potekala prav danes.

Ne bi sicer tako dramatično sklepal, kot pravi Erjavec, da lahko na tem zakonu vlada obstoji ali pade, saj je po njegovem mnenju še prostor za usklajevanje. Pripombe SMC v zadnjem trenutku pa razume zlasti v smislu, da se želi največja stranka "v paketih zakonov boljše pozicionirati".

Odnose v koaliciji je prvak DeSUS označil za dokaj naporne. Spomnil je na veliko odprtih zakonov, ki čakajo na sprejem na vladi ali v DZ. Upa sicer, da bodo v četrtek uspeli na vladi potrditi novelo zakona o pacientovih pravicah, večja težava pa je po njegovem mnenju zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Pri tem je Erjavec manj optimističen in ocenjuje, da ga bo težko sprejeti v tem mandatu.

Zadovoljen je, da bo ministrica za okolje Irena Majcen iz kvote DeSUS v četrtek predložila usklajene zakone s področja urejanja prostora in graditve objektov, ki sta izjemno pomembna v smislu odpravljanja birokratskih ovir. Na ponedeljkovem koalicijskem vrhu pa je, kot pravi Erjavec, začutil, da bi lahko našli kompromis tudi glede reorganizacije centrov za socialno delo.

Danes se je dotaknil tudi morebitnega referenduma o drugem tiru. Po njegovem mnenju sicer slednjega ni moč primerjati z referendumom o pokojninski reformi pred leti, ko je pozneje padla vlada Boruta Pahorja. Tedaj namreč stranka DeSUS ni podpirala pokojninske reforme in je vlado zapustila, zdaj pa projekt drugega tira kljub nekaterim opozorilom stranka podpira.

Referendum je sicer po Erjavčevih besedah demokratična pravica, če pa bo vlada želela prepričati volivce, bo moral imeti minister za infrastrukturo Peter Gašperšič na odprta vprašanja glede projekta (cena, dodatna dela, možnost dvotirne proge) zelo jasne odgovore. Sicer se prvak DeSUS boji, da lahko ljudje odločijo drugače, kot je želja vlade.

Glede na argumente se bodo v stranki, če bo do referenduma sploh prišlo, odločili, kako bodo ravnali. Projekt so na vladi in v DZ res podprli, a če bo kampanja pokazala, da projekt in cena nista ustrezno zasnovana, bo po Erjavčevih navedbah "treba razmisliti o zadevi, saj si novega Teša 6 ne moremo privoščiti".

Čeprav legitimna, pa referendumska pobuda po Erjavčevih besedah ni v korist Slovenije in predstavlja oviro za izgradnjo drugega tira. Kot je zatrdil, je zato opozarjal, da bi se morala ministrstvo in civilna družba pogovoriti in najti ustrezne rešitve, da do teh napetosti ne bi prišlo.