REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Močvirniki proti hujskaču

"Če je Cerar res kadarkoli resno mislil s svojim zavzemanjem za "pravno državo", bi moral zgrešen projekt takoj ustaviti in namesto umazane lakirnice v Slovenijo pripeljati sodobno industrijo. Počivalška pa bi moral že zgolj zato, ker je primitivno užali prebivalce osrednje Slovenije in sejal nestrpnost po kratkem postopku takoj odsloviti iz vlade."

"Nimamo pa posluha za tiste, ki po naročilu drugih z ljubljanskimi močvirniki rušijo ta projekt in želijo sesuti delovna mesta v Mariboru.« Tako je včeraj, po vložitvi pobude za ustavno presojo "lexa Magne" velik del Slovenije užalil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. 

Skorajda istočasno se je na spletu ter na mariborskem letališču hkrati pričela podpisovati peticija "dobrodošlice" za Magno, ki naj bi jo podpisali "ugledni gospodarstveniki, kulturniki, športnik in vsi, ki se zavedajo, da potrebujemo pozitivno energijo", kajti "Štajerska nujno potrebuje zagon, potrebuje investicije."

Ob takšnih izjavah se človek vpraša, ali res še živi v demokratični državi, ali pa se je preko noči znašel v nekem avtokratskem režimu, v katerem se osebki razvijajo iz družbenih kalupov, "veliki brat" pa državo z znanstveno natančnostjo vodi "od zgoraj" in zmeraj v pravem trenutku pokaže na družbene škodljivce in notranje sovražnike. 

Prav to je namreč osrednje sporočilo topoumnega in zatohlega "lokalpatriotskega" hujskanja ministra Počivalška. Minister, ki bi moral biti predstavnik občega interesa, torej države v celoti, je neko povsem legitimno pobudo kolega urednika Bojana Požarja in odvetnika Francija Matoza predstavil skozi optiko "oni proti nam" oziroma ljubljanskih "močvirnikov", ki da menda želijo (očitno iz same škodoželjnosti, kaj pa drugega ?) "v Mariboru" (beri:Štajercem) "sesuvati" njihova delovna mesta. 

Družbeni problem, ki si zasluži resno in racionalno razpravo, je minister ponižal na raven najbolj primitivnih navijaških delitev, ki jih poznamo iz spopadov navijačev  "Viol" in "Gren Dragonsov" - skratka, na raven ulice. Vse to pa se dogaja v trenutku, ko po požaru v Kemisu vsak dan spremljamo stopnje onesnaženosti okolice tovarne, kjer so zagorele zelo podobne spojine kot tiste, ki naj bi se že kmalu znašle v Hočah.  Res - kdo je tu nor? Zahojeni "močvirniki", ki se upirajo prihodu ene od najbolj umazanih industrij v Slovenijo ali pa hujskač Zdravko Počivalšek, ki na družbeno povsem nezdrav način hujska Mariborčane proti Ljubljančanom. In če bi moral izbirati, bi sam, čeprav se rojen v Mariboru kjer sem preživel več kot dve desetletji preden sem se preselil v Ljubljano raje "močvirnik", kakor pa da bi bil hujskač Počivalškove sorte.    

In mimogrede, kaj sploh nekoga - če pustimo ob strani zgolj primitivizem ministrove izjave - sploh opredeljuje kot "močvirnika"  za katere Počivalšek nima posluha in meni da nimajo pravice sodelovati v tej "štajerski" zadevi? Ali nismo vsi prebivalci Slovenije, ali niso vse to naši skupni problemi ? Ali usmrajeni zrak iz Maribora ne bo mogel priti nad Ljubljano, ker bo "rampa" na Trojanah - in obratno ? Ali nimajo naši politiki ob vsakem prazniku polna usta besed o enotnosti, ko menda "zmoremo vse"? S kakšno pravico torej nek minister Slovence in prebivalce Slovenije deli na "močvirnike" in tiste druge (pravoverne?) ter se celo hvali s tem, da jih vlada ne misli poslušati ? Vsi "mainstream" mediji pa ob tem, na njihovo veliko sramoto - molčijo. Ko se je predsednik SDS neprimerno izražal o "trenerkarjih", so se komentatorji "ta glavnih medijev" kar prerivali pri tem, kdo bo po Janši (upravičeno) lahko zlil več gnojnice, ko pa kolosalno bedarijo in žalitev izbruhne minister sedanje vlade, pa so - presenetljivo - vsi tiho kot miške. 

Vemo tudi zakaj - ker so njihovi mediji v lasti tajkunov, prisesanih na radodarne finančne dojke Ljubljanske banke, njene sestrske "slabe banke" in podobnih napajališč omrežja vladajoče oligarhije.  
Prav to seveda kaže, da je s projektom lakirnice nekaj hudo narobe in da zadeva zelo "smrdi." Kajti če ne bi, če minister Počivalšek res ne bi imel kaj skrivati, potem se mu pri obrambi investicije Magne vsekakor ne bi bilo potrebno zatekati k metodi vzbujanja najnižjih strasti.  

Če namreč držijo ugotovitve Bojana Požarja o ozadju ekološko zelo problematične investicije graške Magne Steyr v lakirnico v Hočah pri Mariboru, potem gre za eno najbolj spornih potez Cerarjeve vlade doslej. Ne le, da je Magna od Slovenije dobila 25 milijonov evrov subvencije, vse kaže, da bodo Avstrijci svoje zaposlene, domačine iz Slovenije, zgolj prezaposlili, tako da se jim ne bo treba voziti v Gradec. Nove zaposlitve so zato - vaba za lahkoverne. S tem bo avstrijsko okolje varno, delavci bodo tovarno stali še manj, vlada pa bo ta projekt, ki je očitno en sam lažen in za okolje nevaren "balon" nato javnosti prodala kot "uspeh svoje ekonomske politike." Smo res tako naivni ?

Če je Cerar res kadarkoli resno mislil s svojim zavzemanjem za pravno državo", bi moral zgrešen projekt takoj ustaviti in namesto umazane lakirnice v Slovenijo pripeljati sodobno industrijo, proizvodnjo čiste energije, predvsem pa turiste. Počivalška pa bi moral že zgolj zato, ker je primitivno užali prebivalce osrednje Slovenije in sejal nestrpnost po kratkem postopku takoj odsloviti iz vlade. 

To bi se seveda zelo verjetno lahko zgodilo - ampak morda v kakšni drugi evropski državi. V Sloveniji s to vlado - žal očitno ne.

 

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina123123@insajder.com