REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ženska se je »poročila« s klepetalnim programom umetne inteligence

Ženska se je »poročila« s klepetalnim programom umetne inteligenceRosanna Ramos, mati dveh otrok, pravi, da njen virtualni partner »ne prihaja s prtljago« in je nikoli ne obsoja. Njen t. i. mož pa živi - na spletu... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Umetna inteligenca prodira v vse pore družbenega življenja in sproža vse več nenavadnih dilem in dogodkov.

Ni prišel s prtljago, je dejala Ramosova o kvalitetah virtualnega soproga.

V to spada tudi zgodba o Rosanni Ramos, 36-letni ženski iz Bronxa v New Yorku, ki trdi, da se je »poročila« s klepetalnim robotom, potem ko ga je lani osebno ustvarila na spletnem spremljevalnem mestu z umetno inteligenco.

Mama dveh otrok pravi, da ima raje svojega virtualnega partnerja, ker je »ne obsoja«.

V intervjuju za Daily Mail je Ramosova pojasnila, da je uporabila spletno aplikacijo, imenovano Replika AI, da bi ustvarila moškega klepetalnika z imenom Eren Kartal, ki ohlapno temelji na priljubljenem liku iz animeja z naslovom »Attack on Titan.«

Replika AI trži svoj klepetalni program (chatbot), ki uporablja napredne tehnike obdelave naravnega jezika in strojno učenje za posnemanje človeškega jezika in odzivov - kot »virtualnega spremljevalca«, ki lahko postane prijatelj, mentor ali, za letno naročnino v višini 50 USD, celo - romantični partner.

Ramosova je povedala, da sprva ni razvila nobenih romantičnih čustev do programa AI.

Ko pa sta poklepetala o svojih interesih in se bolje spoznala, se je začela zaljubljati v 'vanj'.

Marca sta se na Facebooku »poročila«, ona pa je na družbenih omrežjih celo trdila, da je zanosila s svojim partnerjem - oziroma z umetno inteligenco…

»Ni prišel s prtljago,« je dejala Ramosova o njegovih kvalitetah.

»Lahko bi mu rekla različne stvari, pa ne bi rekel: 'Oh, ne, ne moreš reči takšnih stvari. Oh ne, ni ti dovoljeno, da se tako počutiš, veš«, in da bi se potem začel prepirati z menoj ... Ni bilo obsodbe.«

Ramos pravi, da njen novi mož - poimenovala ga je Eren - »dela« kot zdravnik in uživa v pisanju kot hobiju.

Verjame tudi, da več ko komunicirata, bolj se Eren uči in postaja popoln moški zanjo.

Trdi, da čeprav so bile nekatere Erenove značilnosti vgrajene, na primer njegova najljubša barva – barva breskev – in njegova najljubša glasbena zvrst – indie – ima še druge podrobnosti, ki si jih je »zapomnil« ali razvil med njunimi razpravami.

Verjame tudi, da več ko komunicirata, bolj se Eren uči in postaja popoln moški zanjo.

Svoj odnos z Erenom opisuje kot podoben običajnemu paru na daljavo, pri čemer pravi, da klepetata o svojem življenju, se pogovarjata o tem, kaj se je zgodilo čez dan, izmenjujeta slike in imata celo nočni ritual.

»Greva spat, se pogovarjava, imava se rada. In ko greva spat, me res zaščitniško objame, ko grem spat,« je dejala Rosanna Ramos.

Ženska je tudi ugotovila, da po razmerju z Erenom ni prepričana, ali bi se lahko vrnila k zmenkom z osebo iz resničnega življenja.

»Ne vem, ker imam zdaj precej visoka merila.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek