REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA sestrelile kitajski »vohunski balon« - in odprle vrata za podobna ravnanja Moskve in Pekinga…

ZDA sestrelile kitajski »vohunski balon« - in odprle vrata za podobna ravnanja Moskve in Pekinga…Ameriško vojaško letalo je uničilo domnevno vohunsko napravo v trenutku, ko je bila ta nad oceanom. A Kitajska vztraja, da je šlo za meteorološki balon. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ameriško vojaško letalo je uničilo domnevno vohunsko napravo v trenutku, ko je bila ta nad oceanom.

A Kitajska vztraja, da je šlo za meteorološki balon.

ZDA so ob obali Južne Karoline sestrelile tako imenovani »kitajski vohunski balon« potem, ko je več dni neovirano prepotoval državo.

V soboto je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da bo poskrbel za to. Nato je zračnim silam ukazal, da ga sestrelijo »čimprej«, ko bo nad vodo.

Ameriške zračne sile so uspešno sestrelile - meteorološki balon? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Na video posnetku, ki so ga delili na družbenih omrežjih, je videti ameriška vojaška letala, ki krožijo nad balonom nad Myrtle Beachom v Južni Karolini.

Ko je balon naposled priletel nad Atlantski ocean, ga je ena sama raketa zadela, nato pa je strmoglavil v vodo.

Pred operacijo je Zvezna uprava za letalstvo zaprla zračni prostor nad deli Severne in Južne Karoline v pričakovanju začetka vojaške operacije za sestrelitev balona.

Skrivnostno plovilo so prvič opazili nad zahodno zvezno državo Montana v sredo, preden je prečkalo srednji zahod na poti do Atlantika. Med potjo je preletelo tudi mesta, kjer imajo ZDA silose z jedrskimi raketami.

Predstavniki Pentagona naj bi predsedniku Bidnu odsvetovali sestrelitev balona, ki bi ob padcu lahko poškodoval ljudi, zato je pustil, da potuje nekaj dni.

Ob vse večjem zanimanju medijev – in stalnih napadih in posmehovanju Donalda Trumpa, češ da je mehkužec – je  Biden v soboto zjutraj novinarjem povedal, da »bomo poskrbeli za to

Peking je zanikal obtožbe o vohunjenju, kitajsko zunanje ministrstvo pa je balon opisalo kot »civilni balon, uporabljen v raziskovalne, predvsem meteorološke namene«, ki je »odstopil od predvidene smeri« zaradi »višje sile.«

»Balon je pod vplivom zahodnega vetra in z omejeno sposobnostjo samokrmarjenja daleč odstopal od načrtovane smeri. Kitajska stran obžaluje nenameren vstop balona v ameriški zračni prostor zaradi višje sile,« je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je kot odgovor na incident odpovedal načrtovano potovanje v Peking, pri čemer je State Department dogodek označil za »očitno kršitev suverenosti ZDA.«

Strmoglavljen. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Peking je na odpoved obiska Antonyja Blinkna odvrnil, da takšen obisk - sploh ni bil dogovorjen.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v petek potrdilo, da je zračna ladja brez posadke, ki se je pojavila v ZDA, kitajska civilna zračna ladja, ki je daleč odstopala od načrtovane smeri.

Peking je dejal, da bo še naprej komuniciral z ZDA, da bi ustrezno obravnavala nepričakovano situacijo, ki jo je povzročila višja sila.

Po sestrelitvi balona, pa je »Kitajska izrazila močno nezadovoljstvo in protestirala proti uporabi sile ZDA za napad na civilno zračno plovilo brez posadke,« je v izjavi zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

Dodalo je, da si pridružuje pravico do povračilnih ukrepov.

S sestrelitvijo kitajskega balona so si ZDA naredile medvedjo uslugo – meje med vesoljem in zračnim prostorom suverenih držav namreč mednarodno pravo ne pozna, zato takšna sestrelitev odpira pot Kitajski za povračilna ravnanja.

Povsem mogoče je, da imajo podobne balone v zraku tudi ZDA, Kitajsko pa najbrž motijo tudi ameriški sateliti nad njenim ozemljem…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek