REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za Britance je starševstvo enako »finančnemu samomoru«

Za Britance je starševstvo enako »finančnemu samomoru«Skoraj polovica staršev z majhnimi otroki v Angliji se je morala zadolžiti za plačilo otroškega varstva, je pokazala raziskava. Vir: Posnetek zaslona, X

Po podatkih poročila kampanjske skupine Pregnant Then Screwed (»Noseča, nato v hudih težavah«), objavljenega v nedeljo, je rojstvo otroka v Angliji za številne družine postalo »finančni samomor«, saj so zaradi nedosegljivih stroškov otroškega varstva starši prisiljeni v zadolževanje ali celo splav.

Približno 46 odstotkov angleških staršev z otrokom, mlajšim od petih let, je izjavilo, da so se zaradi plačila otroškega varstva zadolžili ali morali uporabiti prihranke, kar je 30 odstotkov več kot lani, je pokazala raziskava.

Ena od treh mater se zaradi stroškov otroškega varstva ni mogla vrniti v službo za polni delovni čas, medtem ko je približno 70 odstotkov mladih mamic priznalo, da »po plačilu otroškega varstva nima finančnega smisla« delati.  

Skoraj polovica staršev z majhnimi otroki v Angliji se je morala zadolžiti za plačilo otroškega varstva, je pokazala raziskava... Biti starš je dovolj težko, če pa je za več otrok treba žrtvovati svoj dohodek, je razmnoževanje kot finančni samomor...«

Raziskava je pokazala tudi, da je več kot polovica mater (52,5 odstotka), ki so opravile splav, kot glavni razlog za prekinitev nosečnosti navedla stroške otroškega varstva.

Raziskava Pregnant Then Screwed je anketirala 5870 oseb, ki so bile naključno izbrane med 35.800 anketiranci.

»Nimamo le krize življenjskih stroškov, ampak tudi krizo stroškov dela, ki nesorazmerno vpliva na matere,« je dejala Joeli Brearley, izvršna direktorica in ustanoviteljica organizacije Pregnant Then Screwed.

Opozarja tudi, da si mnogi starši v Angliji, ki želijo imeti več otrok, tega preprosto ne morejo privoščiti.

Po podatkih vladne spletne strani Money Helper je povprečni strošek za otroka, mlajšega od dveh let, v Angliji skoraj 270 funtov na teden ali več kot 14.000 funtov na leto.

»Biti starš je dovolj težko, če pa je za več otrok treba žrtvovati svoj dohodek, je razmnoževanje kot finančni samomor,« je zatrdila Joeli Brearley.

»Če ne bomo previdni, bo starševstvo postalo luksuz, gospodarstvo pa si tega ne more privoščiti,« je dodala.

Raziskava je bila izvedena v času, ko se je vlada v Londonu zavezala, da bo od aprila naprej znižala stroške otroškega varstva.

Vendar približno 90 odstotkov vprašanih ne verjame vladnim obljubam.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek