REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Z »vesoljsko fračo« do orbite: preizkusili nov način lansiranja satelitov – brez raket in emisij

Z »vesoljsko fračo« do orbite: preizkusili nov način lansiranja satelitov – brez raket in emisijSpinLaunch. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V ZDA so prvič preizkusili nenavaden način za lansiranje novih satelitov v zemeljsko orbito. Pri tem pa ne potrebujejo raket, pač pa se opirajo na – kinetično energijo »projektila«.

Koncept SpinLaunch, ki se zdi, kakor da prihaja iz kakšne znanstvenofantastične knjige namreč temelji na vakuumsko zaprti centrifugi, ki vrti »izstrelek« brez lastnega pogona z nekajkratno hitrostjo zvoka, preden ga sprosti in tako ga »odvrže« v zgornjo plast atmosfere in na koncu - v orbito.

Gre za nekakšno »vesoljsko fračo.«

Spin Launch
Spin Launch. Vir: Twitter
Gre za nekakšno »vesoljsko fračo.«

Na ta način podjetje s sedežem v Long Beachu v Kaliforniji upa, da bo izrinilo tradicionalne rakete za pošiljanje tovora v vesolje.

Prvi testni let prototipa - tako imenovanega suborbitalnega pospeševalnika - je potekal na poligonu Spaceport America v Novi Mehiki 22. oktobra, vendar je podjetje svoj uspeh objavilo šele te dni.

Sistem uporablja vakuumsko komoro, znotraj katere vrteča se »roka« pripelje izstrelek do zelo visoke hitrosti brez upora, nato pa ga odvrže v ozračje »v manj kot milisekundi«, ko se komora po navedbah podjetja odpre le za delček sekunde.

Protiutež, ki se vrti v nasprotni smeri prepreči, da bi sistem postal neuravnotežen.

Vakuumsko tesnilo pa ostane na mestu, vse dokler izstrelek ne prebije membrane na vrhu izstrelitvene cevi.

Čeprav je koncept dokaj preprost, je izziv zagotoviti, da bo deloval zanesljivo in večkrat.

»To je radikalno drugačen način za pospeševanje projektilov in izstrelitev vozil do hiperzvočne hitrosti z uporabo zemeljskega sistema,« je za CNBC povedal izvršni direktor SpinLaunch Jonathan Yaney.

Podjetje ima v prihodnosti načrte za dodajanje raketnega motorja znotraj izstrelka, da bi zagotovili orbitalne lete.

Yaney je ustanovil SpinLaunch leta 2014.

Suborbitalni pospeševalnik, uporabljen v prvem testu SpinLaunch, je »tretjinska različica« načrtovanega večjega pospeševalnika končne strojne opreme, vendar je še vedno visok skoraj 100 metrov.

Suborbitalni projektil, uporabljen v začetnem testu, je bil dolg približno en meter.

Pospešili so ga do hitrosti več tisoč kilometrov na uro, pri čemer je bilo uporabljeno približno 20 odstotkov moči pospeševalnika.

Podjetje ima v prihodnosti načrte za dodajanje raketnega motorja znotraj izstrelka, da bi zagotovili orbitalne lete.

V tej različici se bo raketni motor prižgal šele tedaj, ko se bo ločil od lansirnega vozila.

To naj bi se zgodilo na višini okoli 60 kilometrov.

»Ker kinetično izstreljeni sateliti izstopijo iz atmosfere brez rakete, SpinLaunch omogoča prihodnost, v kateri bi se lahko sateliti in vesoljski tovori izstrelili z nič emisijami v najbolj kritičnih slojih ozračja,« poudarja družba na svoji spletni strani.

Delite članek