REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vsak državljan s seboj nosi vaško situlo

Vsak državljan s seboj nosi vaško situloVIR: Insajder.com

V skladu z zakonodajo mora vsak polnoletni državljan imeti pri sebi osebni dokument, ki omogoča identifikacijo. To sta primarno osebna izkaznica in manj običajno potni list, na katerih so tudi prizori iz vaške situle.

Situla iz Vač

Leta 1882 je kmet Janez Grilc na ledini, poimenovani »Ronkarjeve drage«, pri Vačah odkril železno posodo, t. i. vaško situlo. Situla je umetelno okrašena kovinska (ponavadi bronasta) posoda (oz. vedro ali vaza), ki je značilna za obdobje med 8. in 4. stoletje pr. n. št.
Kustos tedanjega Kranjskega deželnega muzeja Dragotin Dežman je situlo odkupil od najditelja, in od takrat se nahaja v tem muzeju, ki trenutno nosi ime Narodni muzej Slovenije. Kot eden izmed primerov najstarejše umetnine, najdene na slovenskih tleh, kot tudi zaradi dejstva, da je bila situala najdena blizu geometričnega središča Slovenije.

Konjenik na dokumentih

Najbolj viden element iz vaške situle, ki je na osebni izkaznici kot na potnem listu, je lik neoboroženega konjenika. Na prvi strani osebne izkaznice se nahaja v desnem zgornjem kotu, kot hologram, ki se »izmenjuje« z številko osebne izkaznice, medtem ko je na zadnji strani še bolj viden na sredini izkaznice.

V loku na prvi strani se razprostira tudi izsek prizora iz situle. Mimogrede, če ste se kaj spraševali, kaj označujejo »vijuge« na obeh straneh osebne izkaznice – to so topografske linije, ki prikazujejo razgibanost terena v okolici Vač. Slednji je viden še enkrat, ampak le z uporabo ultravijolične svetlobe.
Še več figur iz vaške situle je v potnem listu. Že na notranji strani prve platnice je sprevod treh likov, ki hodijo iz leve proti desni, pri čemer na začetku sta lipov list s cvetom ter tloris Robbovega Vodnjaka treh kranjskih rek Dalje na vsaki strani potnega lista, zraven številke strani, je znani konjenik. Na notranji strani zadnje planice pa so v koloni še štirje liki in na koncu je še karantanski prestol.

Najbolj uporabljeni simboli

Tako lahko rečemo, da so liki iz vaške situle med najbolj uporabljeni (neuradni) državni simboli. A bolj malo ljudi ve, kaj se točno nahaja na situli. Plašč situle je razdeljen na tri pasove, kjer se nahajajo figure oz. liki, ki tako prikazujejo določeno zgodbo. Zgornji pas tako prikazuje slavnostni sprevod več konjenikov in vprežnih enoosnih vozov, ki so usmerjeni proti levi strani. Na sredinskem pasu naj bi prikazoval daritveno obredje, slavje oz. simpozij, kot tudi na desni strani boj oz. rokoborbo. Spodnji pas pa je sestavljen iz več kozorogov, ki jim sledi panter. Slednji ima v gobcu človeško nogo. Bolj natančen opis prizora lahko preberete tu.

Med raziskovalci situle se še vedno krešejo mnenja, kaj točno prikazujejo liki. Spletna stran GEOSS-a tako pravi, da so na situli uprizorjeni »prizori v "epu"; o življenju vojaškega plemstva, morda samega kneza«, pri čemer so zaznani vplivi etruščanske umetnosti.

Napačne ilustracije

Z vaško situlo sta se v zadnjem sklicu ukvarjali tudi poslanci kot vlada Mira Cerarja. Janko Veber je tako na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem ga je zanimalo, zakaj Slovenija do sedaj še ni izdelala natančne datacije (časovne umestitve) lobanje, ki se je nahajala zraven situle (in bi tako lahko bolj natančno vedeli, kdaj je nastala), kot tudi, zakaj se še vedno uporablja slika vaške situle iz leta 1955, ki je polna napak.
Vlada je nato odgovorila, da se dotična lobanja nahaja na dunajskem naravoslovno-zgodovinskem muzeju, kar onemogoča slovenske raziskave, hkrati pa bi morali za tako datacijo uničiti del lobanje. »Menimo, da bi bilo za boljše poznavanje prvotnega, železnodobnega lastnika situle z Vač, okoliščin
njegove družbe in njegovih genetskih značilnosti, mnogo bolje izvesti druge naravoslovne analize, denimo stroncijeve in DNK analize,« so še zapisali v odgovoru.
Glede napačne slike pa so odgovorili, da je bila nova risba objavljena lansko leto v novem katalogu stalne železnodobne razstave v Narodnem muzeju Slovenije.

 Problem glede napačnih slik je tudi zaradi tega, ker predsednik države (trenutno Borut Pahor) kot protokolarno darilo podarja tudi (stekleno) kopijo vaške situle, ki temelji prav na napačni sliki iz leta 1955.

 Več napak, na katere se je skliceval tudi poslanec Veber, je odkril raziskovalec Vladislav Stres, kar je tudi javno objavil.

Raziskovalec Vladislav Stres

Druga interpretacija

Stres pri tem opozarja, da napačne ilustracije prizora na vaški situli dejansko onemogočajo pravilno interpretacijo upodobljenega dogajanja.
Tako izpostavlja, da na vaški situli niso le prizori, ki so značilni za etruščansko kulturo, ampak sodijo tako na keltski prostor, kot tudi povzemajo simboliko drugih starih kultur, vključno od starih Egipčanov.