REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Locarnu zlati leopard za film Godless

Na 69. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu, ki se končuje danes, je najpomembnejša nagrada, zlati leopard, pripadla filmu Godless, katerega režijo podpisuje bolgarska režiserka Ralitza Petrova. Dogajanje njenega celovečernega igranega prvenca je postavljeno v odročno bolgarsko mestece, film se ukvarja s popolno izgubo človeških vrednot.

"Upam, da bo film nagovoril širše občinstvo. Menim, da ves svet zaznamuje kriza moralnih vrednot," režiserkine besede povzema festivalska spletna stran. Kot je še dejala režiserka, je počaščena, da je nagrajena za zgodbo, ki jo je danes treba povedati, ki je relevantna.

Irena Ivanova, ki je v filmu prevzela glavno vlogo, pa je bila nagrajena za najboljšo žensko vlogo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bolgarsko-dansko-francoska koprodukcija Godless pripoveduje o Gani, ki skrbi za starejše, ki trpijo za demenco, in obenem na črnem trgu trguje z njihovimi osebnimi izkaznicami. Njena mati, s katero spregovori komaj kakšno besedo, je brezposelna, njen odnos s fantom ni najboljši. Zdi se, da ji nič ne more do živega, niti umor bolnika, ki ji zagrozi, da bo razkril njeno malo trgovino. Vendar pa se stvari začnejo spreminjati, ko sliši Yoana, novega pacienta, peti. Vedno večja empatija do starca prebudi njeno vest, ko pa Yoana aretirajo zaradi prevare, Gana spozna, da pravilne odločitve včasih zahtevajo zelo visoko ceno, vsebino filma povzema spletna stran festivala.

Za režijo je bil v Locarnu nagrajen portugalski režiser Joao Pedro Rodriges za film O Ornitologo, poetično balado o vprašanjih vere. Za najboljšo moško vlogo pa je bil nagrajen poljski igralec Andrzej Seweryn za lik slikarja Zdzislawa Beksinskega (1929-2005) v poljskem filmu z angleškim naslovom The Last Family.

Posebno nagrado žirije si je prislužila romunsko-nemška koprodukcija z angleškim naslovom Scarred Hearts, ki jo podpisuje romski režiser Radu Jude.

V glavnem tekmovalnem programu festivala, ki želi spodbujati mlade, neodvisne filmske ustvarjalce in ki se postavlja ob bok Cannesu, Berlinu in Benetkam, se je letos za zlatega leoparda potegovalo 17 filmov. O nagradah je odločala petčlanska mednarodna žirija pod predsedstvom mehiškega režiserja Artura Ripsteina.

Retrospektiva je bila letos posvečena kinematografiji nekdanje Zvezne republike Nemčije v letih od 1949 do 1963.

Častnega leoparda so v Locarnu letos namenili čilskemu režiserju Alejandru Jodorowskemu, hollywoodski igralec Harvey Keitl pa je dobitnik nagrade za življenjske dosežke.

Festival se bo sklenil drevi.