REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Upam, da se zelo zabavate medtem ko me poskušate ujeti«: po 51 letih razvozlana koda v sporočilu razvpitega morilca

»Upam, da se zelo zabavate medtem ko me poskušate ujeti«: po 51 letih razvozlana koda v sporočilu razvpitega morilcaNikoli do konca razvozlana enigma: Foto robot serijskega morilca, ki si je nadel vzdevek Zodiak. Vir: Twitter

Najbolj razvpiti serijski morilec, ki ga oblastem nikoli ni uspelo ujeti, je ameriški Zodiak (Zodiac), ki je konec šestdesetih let ustrahoval prebivalce severne Kalifornije.

Ime si je sam nadel v vrsti šifriranih pisem, ki jih je sam posredoval časopisom.

Pismo, ki ga je Zodiak leta 1969 predrzno naslovil kar na uredništvo časnika San Francisco Chronicle, levo. Desno, spodaj, dopisnica, ki jo je morilec poslal uredništvu 12. oktobra 1970. Vir: Twitter

Kljub večletnim prizadevanjem preiskovalcev, so vse do danes ostala še tri pisma nerazvozlana, saj je tudi identiteta razvpitega morilca še vedno neznanka, čeprav je bilo več osumljencev.

Policija Združenih držav Amerike ima ta primer kljub dejstvu, da je od zadnjega umora preteklo več desetletij, še vedno za odprtega.

Preiskava zato še zdaleč ni zaključena, ampak še vedno poteka.

»Zodiak je teroriziral več skupnosti na severu Kalifornije in čeprav so minila že desetletja, še vedno iščemo pravico za žrtve njegovih brutalnih zločinov,« je potrdil tiskovni predstavnik Cameron Polan za San Francisco Chronicle.

Zato je FBI, ob priznanju za neverjeten preboj, ki ga je dosegla trojica strokovnjakov iz treh držav, ki se je iz povsem človekoljubnih vzgibov amatersko lotila dešifriranja skrivnostnega zapisa že sporočil, da zadevo zaenkrat ne bodo komentirali.

Koda, ki vsebuje 340 znakov je tako naposled »razbita« in to 51 let po tem, ko naj bi jo v pisemski ovojnici morilec zloveščega vzdevka Zodiak poslal na naslov časnika San Francisco Chronicle, je bilo vse, kar je želel potrditi FBI.

Morilec, ki se mu je najbrž za zmeraj že uspelo izmuzniti dolgi roki pravice, je konec šestdesetih let prejšnjega stoletja v področju zaliva San Francisca ubil pet ljudi bodisi z nožem bodisi s strelnim orožjem, spominja na tragične dogodke BBC.

»Upam, da se zelo zabavate, medtem ko me poskušate ujeti. Ne bojim se plinske celice, ker me bodo pred tem poslali v raj, saj imam zdaj dovolj sužnjev, ki delajo zame,« piše v sporočilu v zapisu, ki ga sestavlja vrsta nenavadnih simbolov, ki žal še vedno ne meče nobene nove luči na identiteto morilca.

Naposled »razvozlano« sporočilo je sicer le eno izmed številnih, poslanih časopisom v času, ko so se zgodili umori.

Policijska skica iz leta 1969 moškega, za katerega se sumilo, da je Zodiak (levo). Osumljenec, ki ga policija ni uspela nikoli izslediti in ne aretirati je med prvimi umoril dvoje mladih, Bettilou Jenson in Davida Faradayja. Vir: Twitter

Gre sicer za drugo dešifrirano kodo Zodiaka.

Prvo, ki jo je Zodiak pred 50 leti poslal časopisom The Chronicle, San Francisco Examiner in Vallejo Times-Herald, sta po naključju razrešila tamkajšnji učitelj in njegova žena.

Ni dvoma, da je bil namen obeh zapisov tako zastraševanje prebivalcev kot provokacija na račun nesposobne tako lokalne kot zvezne policije. Med preiskavo je v ta namen klical tudi predstavnike policije ...

Trojica, ki ji je v obdobju koronavirusa uspelo razvozlati skrivnostno kodo: oblikovalec iz Virginije David Oranchak, Belgijec Jarl Van Eycke, programski inženir, specializiran za dešifriranje kod in matematik iz Avstralije Sam Blake. Vir: Twitter

Zodiak je medijem v San Franciscu začel leta 1969 pošiljati zbadljiva in posmehljiva pisma, v katerih so se skrivali tudi štirje kriptogrami, eden izmed njih naj bi razkril njegovo identiteto.

Vsi zapisi pa razkrivajo izredno malo o samem morilcu in njegovi identiteti, razen tistega, kar je sam želel, da javnost izve: »Uživam v ubijanju, ker je tako zelo zabavno

Tako se je namreč glasilo prvo dešifrirano sporočilo.

V videu, ki ga je objavil na YouTubu, oblikovalec iz Virginije David Oranchak pravi, da mu je kodo uspelo »zlomiti« v sodelovanju z avstralskim matematikom Samom Blakeom in Belgijcem Jarlom Van Eyckom, sicer programskim inženirjem, specializiranem za dešifriranje kod.

Ekipa, ki si je zadala cilj, da pride do dna skrivnostnemu sporočilu Zodiaka, je uporabila tako lastno iznajdljivost kot najnovejšo programsko opremo; svoja prizadevanja je nesebično namenila žrtvam in sorodnikom umorjenih.

»Upamo, da bo to prelomnica v iskanju pravice za svojce žrtev,« je ob razkritju osupljivega dosežka trojice amaterjev zapisal Blake.

Po trditvah San Francisco Chronicla, to ni zadnje kodirano sporočilo, ki ga pripisujejo morilcu.

Še dve je treba dekodirati - eno pa morda vsebuje celo ime morilca.

Naslovnica časnika San Francisco Chronicle (levo) z dne 12. novembra 1969. Desno: dopisnica, ki jo je časnik prejel 12. oktobra leta 1970. Vir: Twitter

Serija umorov se je začela decembra 1968, ko sta bila v njunem avtomobilu umorjena moški in ženska.

Julija 1969 sta bila ranjena še en moški in ženska, ki je podlegla poškodbam, a on je preživel.

Kasneje istega leta je bil par napaden z nožem, ob jezeru; moški je preživel. Njegova tarča so bili predvsem mladi pari.

Urad policijske uprave San Francisca, kjer se nahajajo vsi spisi primera Zodiak. Vir: Twitter

Nato je bil na podoben način oktobra leta 1969 v San Franciscu ubit taksist.

Morilec, ki ni bil nikoli obtožen ali identificiran, je v pismu novinarjem zatrdil, da je ubil 37 ljudi, vendar so preiskovalci zožili preiskavo na skupno sedem žrtev, od katerih jih je bilo pet umorjenih.

To je kriptogram (desno), ki ga je Zodiak poslal uredništvu San Francisco Chronicle dne 11. novembra leta 1969. Zmuzljivi morilec je kriv za vsaj pet umorov v letih 1968 in 1969 na območju zaliva San Francisco. Nikoli ga niso ujeli. Skupini treh strokovnjakov za razbijanje kod s treh koncev sveta je naposled uspelo razrešiti skrivnostno šifro 51 let pozneje. Vir: Twitter

Zodiak je s pismi časnikom in nenehnim izzivanjem policije iskal pozornost za svoje zločine, saj je časopisom večkrat grozil, da bo umoril še več ljudi, če ne bodo objavili njegovih sporočil.

Naposled je slavo, po kateri je na skrajno sprevržen način hrepenel, tudi dosegel - njegovi grozljivi umori so bili navdih za več filmov.

Med najbolj znanimi sta bila Zodiac, v katerem je igral Robert Downey Jr., ter Umazani Harry iz leta 1971, v katerem je Clint Eastwood upodobil detektiva v San Franciscu.

Delite članek