REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinec poneveril sredstva OZN, naloženo mu je, da osebno vrne 63 milijonov dolarjev

Ukrajinec poneveril sredstva OZN, naloženo mu je, da osebno vrne 63 milijonov dolarjevUradnik Vitalij Vanshelboim bo moral Organizaciji združenih narodov vrniti milijone dolarjev, potem ko je zapravil njihova sredstva. Vir: Posnetek zaslona, X

Združeni narodi so nekdanjemu uslužbencu naročili, naj osebno vrne 63,6 milijona dolarjev, potem ko je izgubil ogromno denarja iz skladov ZN, saj ga je vložil v podjetja moškega, ki ga je spoznal na zabavi, piše New York Times.

Namestnik direktorja Agencije ZN za logistiko (UNOPS) Vitalij Vanshelboim je sebi in svoji šefici – Greti Faremo, nekdanji ministrici za obrambo Norveške – znotraj ZN poskušal dvigniti »vrednost« z vlaganjem 60 milijonov dolarjev sredstev ZN, ki jih je investiral v gradbene projekte britanskega poslovneža Davida Kendricka.

Še tri milijone sta vložila v neprofitno organizacijo, ki jo vodi Kendrickova hči.

Toda vsi projekti pod taktirko britanskega poslovneža Kendricka, osredotočeni na obnovljive vire energije in stanovanja, so propadli.

OZN je prejela le 10 odstotkov svoje naložbe - 6,2 milijona dolarjev.

Zaradi škandala je morala nekdanja norveška obrambna ministrica Greta Faremo že maja lani odstopiti:

Po preiskavi pa so Ukrajincu Vanshelboimu zdaj naložili, da mora osebno vrniti 63 milijonov dolarjev (natančneje: $63,626,806), sicer bo izgubil tudi pokojnino ZN.

Kandrick ob spoznavnem snidenju z uradniki OZN, ki so mu prinesli milijone... Vir: Posnetek zaslona

Poleg tega je bil kaznovan z odvzemom enoletne plače.

Prejel je tudi odpoved delovnega razmerja.

Kendrick sicer trdi, da njegova podjetja še vedno delajo na projektih, ki so jih financirali Združeni narodi, »in dosegajo pomemben napredek.«

Stanovanjski projekt v okviru Urada ZN za projekte naj bi spodbudil britanskega poslovneža Davida Kendricka, ki je z letalom priletel v Gano, da bi v imenu ZN posekal travnate površine za gradnjo približno 200.000 domov, a od aprila 2019 ni zgradil niti enega samega stanovanjca, poročajo britanski mediji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek