REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina legalizirala marihuano: Na evropskih tleh že kmalu največji raj za konopljo pod okriljem režima v Kijevu?

Ukrajina legalizirala marihuano: Na evropskih tleh že kmalu največji raj za konopljo pod okriljem režima v Kijevu?Legalizacija konoplje v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Veliko bolnikov bo potrebovalo zdravljenje s to rastlino,« je ob novici, da se je Ukrajina odločila legalizirati marihuano, dejal minister za zdravje Ukrajine Viktor Liaško.

»Konopljo lahko uporabljamo v medicinske, industrijske in znanstvene namene,« ob tem miri ukrajinski zdravstveni minister pomisleke, da bi se Ukrajina lahko kmalu spremenila v največje gojišče marihuane na tleh Evrope.

Skratka, evropski raj za privržence kanabisa.

Tako je ukrajinska vlada legalizirala uporabo marihuane v medicinske in znanstvene namene, je potrdil zdravstveni minister Viktor Liaško.

»Vlada je zakon podprla, tako da se lahko konoplja uporablja v medicinske, industrijske in znanstvene namene, da bi ustvarili pogoje za razširitev dostopa pacientov do potrebnega zdravljenja tako onkoloških bolnikov kot posttravmatske stresne motnje, PTSD in anksioznih motenj kot posledic vojne,« je sinoči oznanil prek svojega Facebook računa.

»Veliko bolnikov bo potrebovalo zdravljenje s to rastlino,« je dejal minister za zdravje Ukrajine Viktor Liaško. Vir: Posnetek zaslona, Facebook

Kot je dejal, bo tretman s to rastlino potrebovalo veliko število ukrajinskih bolnikov.

»Razumemo negativen vpliv vojne na duševno zdravje. Zavedamo se, da obstaja veliko ljudi, ki bodo potrebovali tovrstno zdravljenje. Razumemo, da ni časa za čakanje, zato smo pripravili zakonodajno podlago za zagotovitev celotnega cikla proizvodnje zdravila na podlagi kanabisa v Ukrajini - od pridelave, predelave do končnega izdelka,« je dejal minister.

Zatrdil je, da zdravila, narejena iz konoplje niso ‘konkurenca’ mamilom, ukrepi za uravnavanje njihovega kroženja pa so povsem drugačni.

‘Medicinska’ konoplja vsebuje kanabidiol, ki nima izraženega psihoaktivnega učinka.

Visoki uradnik režima ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je naposled dodal, da zdravila na osnovi kanabisa ne vsebujejo snovi, ki bi ljudem bile zanimive k uporabi v rekreativne namene.

»Moramo narediti našo, ukrajinsko, namesto da bi je uvažali,« je sklenil ob poudarku, da bo Ukrajina »postopoma razvijala to panogo.«

Delite članek