REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trans-Sextus: Britanski muzej trdi, da je bil rimski cesar iz tretjega stoletja transseksualec

Trans-Sextus: Britanski muzej trdi, da je bil rimski cesar iz tretjega stoletja transseksualecKot pojasnjujejo, so cesarju Egabalu dodelili ženske zaimke na podlagi starodavnih besedil, v katerih trdijo, da je cesar prosil, naj ga imenujejo »dama«. Vir: Posnetek zaslona, X

Britanski muzej North Herdforsyth je rimskega cesarja Elagabala razglasil za transspolnega in se odločil, da bo na eksponatu iz obdobja njegove vladavine besedilo o njem napisano v ženski osebi.

Kip Elagabala v vlogi Herkula, spremenjenega obraza v lik njegovega naslednika Aleksandra Severja (Narodni arheološki muzej, Neapelj). Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Pravo ime rimskega cesarja Egabala (204-222) je bilo Sextus Varius Avitus Bassianus, oziroma cesar Cezar Mark Avrelij Antonin Avgust.

Kot pojasnjujejo, so Egabalu pripisali ženske zaimke na podlagi starodavnih besedil, v katerih naj bi cesar prosil, naj ga imenujejo »dama« in da je prosil zdravnike, naj mu naredijo ženske genitalije, kar so nekateri zgodovinarji zavrnili kot kleveto, saj je bilo to v tedanjem rimskem cesarstvu namenjeno očrnitvi značaja vladarja.

Zadnja stran Elagabalovega kovanca, aureusa z oznako: Salus Antonini Aug. (Zdravje Antonina Avgusta). Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Podatki o pravilniku muzeja navajajo, da se bodo za zgodovinske osebnosti uporabljali zaimki, ki jih je »zadevna oseba morda uporabila sama« ali »kateri koli zaimek, ki je retrospektivno primeren«.

Muzej ima tudi srebrnik, kovan v času vladavine Egabala, ki je Rimu vladal od leta 218 do 222, ko je bil umorjen pri 18 letih.

Po poročanju britanskega Telegrapha je bilo kovanec mogoče videti na razstavah na temo LGBT, na zaslonu z informacijami o njem in Elagabalu pa bo vladar imenovan »ona«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek