REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tito, navdušen ob Rooseveltovem grobu: “Hočem enakega!” Je bil to sprožilec za Brozov mavzolej v Beogradu?

Tito, navdušen ob Rooseveltovem grobu: “Hočem enakega!” Je bil to sprožilec za Brozov mavzolej v Beogradu?Tito ob Rooseveltovem grobu leta 1960

Na povabilo vdove Franklina Roosevelta, Eleanore, je takratni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito leta 1960 obiskal grob nekdanjega ameriškega predsednika, ki je umrl leta 1945.

Franklin Delano Roosevelt, 32. ameriški predsednik. Vir: Wikipedia

Navdušen tako nad “preprostostjo, hkrati pa svečano eleganco” njegove nagrobne plošče kot tudi s samim krajem, kjer je bil pokopan Roosevelt (v Hyde Parku v New Yorku), je Tito izjavil, da si želi prav enak grob oziroma nagrobnik po svoji smrti.

Dogodek so na filmskem traku zabeležile takratne "Filmske novosti".

Tito ob Rooseveltovem nagrobni plošči: "Hočem enako!"

Videoposnetek si lahko pogledate, spodaj.

Spomnimo, Franklin Delano Roosevelt, ameriški politik, je bil pomemben vojni predsednik med drugo svetovno vojno, poznan tudi po reševanju daljše gospodarske krize v ZDA. Bil je zelo cenjen pravnik, odvetnik, poznan predvsem kot liberalni politik, prizadeven oblikovalec mednarodne politike ob vstopu ZDA v vojno.

Zaradi izrednih razmer je v zgodovino zapisan tudi kot predsednik z najdalj trajajočim predsedovanjem ZDA.

Hyde Park, NY, Rooseveltovo večno počivališče. Vir: Wikipedia

Umrl je zaradi slabega zdravja še pred koncem druge svetovne vojne, 12. aprila leta 1945.

Ob tem je zanimivo, da se je tudi zaradi videza Brozove nagrobne plošče dolgo špekuliralo, da je bil Tito - prostozidar.

Za to domnevo sta, kot je svojčas pisal hrvaški tednik Nacional, obstajala dva krepka razloga: prvi je, da je na njegovem grobu v Beogradu vklesan le napis Josip Broz Tito 1892-1980, brez kakršnih koli drugih informacij, kar je običajno predvsem med masoni (prostozidarji).

Brozova Hiša cvetja v Beogradu. Vir: Wikipedia

Prav tako, kot si je želel Tito, je že 35 let pred njim takšno, skromno nagrobno ploščo dobil tudi 32. ameriški predsednik Roosevelt, na kateri prav tako piše le Franklin Delano Roosevelt in nato letnici rojstva in smrti (1882-1945).

Toda zanj je znano, da je bil prostozidar, ki je bil sprejet v ložo Holland No 8 na Manhattanu, New York, leta 1911. Kasneje je bil častni član lože Stansburg No 24 v Washingtonu

Rooseveltov grob v Hyde Parku, NY. Vir: Wikipedia

Vendar napis na Titovem grobu nima nobene zveze s tradicijo svobodnega zidarstva, je ocenil Nacional.

Ker je bi Titu preprosto všeč Rooseveltov skromni, ampak hkrati tudi lep grob je beograjska Hiša cvetja postala nič drugega, kot imitacija zadnjega počivališča 32. predsednika ZDA.

Delite članek