REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Timberline Solar: Te pravkar na CES 2022 nagrajene nove sončne celice lahko kar pribijete na vašo streho

Timberline Solar: Te pravkar na CES 2022 nagrajene nove sončne celice lahko kar pribijete na vašo strehoTimberline Solar. Vir: FB

Večja uporaba sončne energije je ena od ključnih poti za ustvarjanje boljšega in čistejšega sveta. Toda ceno sončnih celic in njihovih postavitev bo zato potrebno še precej znižati.

V podjetju Timberline Solar Energy so prav s tem namenom razvili posebne strešnike oziroma lesene »skodle«, s katerimi lahko prekrijete streho hiše tako, da jih preprosto - pribijete.

Delo s pištolo za žeblje je seveda zelo enostavno in hitro, to pa zmanjšuje stroške postavitve. Namestitev sončnih panelov je tako lahko še hitrejša.

Nove »skodle« je mogoče naročiti pri podjetju GAF Energy, sestrskemu podjetju strešnega velikana GAF.

Čas namestitve takšne strehe naj bi bil enkrat krajši v primerjavi z običajnimi solarnimi paneli. Namestitev pa je običajno največji strošek za stanovanjske sisteme sončne energije.

Čas namestitve takšne strehe naj bi bil enkrat krajši v primerjavi z običajnimi solarnimi paneli.

Namestitev pa je običajno največji strošek za stanovanjske sisteme sončne energije.

Timberline Solar bo zato gotovo cenejši od drugih solarnih streh in v ZDA stane približno polovico toliko, kot stane na primer postavitev solarne strehe podjetja Tesla.

Električne komponente in ožičenje so pri tem na vrhu strešnikov, to pa omogoča enostaven dostop v primeru servisiranja, pravijo v podjetju.

Izdelek je bil dobro sprejet ob predstavitvi na CES 2022 v ponedeljek, kjer je prejel nagrado Best of Innovation Award za pametna mesta.

Prejel je tudi nagrade za inovacije v kategorijah pametna mesta in pametni dom.

Delite članek