REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skrivnost lastnika vile v kateri uživata Meghan in Harry: sumili so, da gre za ruskega tajkuna, a se je pojavilo novo ime …

Skrivnost lastnika vile v kateri uživata Meghan in Harry: sumili so, da gre za ruskega tajkuna, a se je pojavilo novo ime …Trnova pot do samostojnega življenja: Princ Harry in Meghan Markle. foto: Flickr

Skrivnostni milijarder, ki je britanskemu princu Harryju in njegovi ženi Meghan Markle odstopil svoj dvorec vreden 14 milijonov dolarjev, naj bi bil ruski tajkun v povezavi z njim pa tudi Frank Giustra, kontroverzni kanadski poslovnež, ki je bil že v preteklosti pod drobnogledom svetovne javnosti zaradi tesnih vezi z družino nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona.

62-letni Giustra, rudarski magnat in soustanovitelj hollywoodskega studia Lionsgate, je Harryju in Meghan radodarno posodil hišo, v kateri sta vojvoda in vojvodinja Susseška dokončala svoj načrt kako v novem letu opustiti kraljeve dolžnosti in postati finančno neodvisna …

Par sicer odločno zavrača zahteve, da razkrije identiteto skrivnostnega milijonarja, ki jim je prijazno odprl vrata svoje vile v Kanadi, piše britanski Daily Mail.

Giustra ima v lasti Mille Fleurs, luksuzno hišo, ki ima pet spalnic in osem kopalnic, in se nahaja ob obali morja v bližini Victorije v Britanski Kolumbiji. Hišo naj bi dal brezplačno v uporabo Harryju in Meghan.

Giustra je sicer bližnji prijatelj Davida Fosterja, glasbenega producenta, ki je poskrbel, da vojvoda in vojvodinja susseška prebivata v impozantnem dvorcu.

Foster je namreč mož broadwayske zvezdnice Katharine McPhee, Meghanine prijateljice še iz šolskih klopi ...

Ni pa gotovo, da je Giustra dejanski lastnik razkošne hiše.

Nepremičninski agent, ki je leta 2014 sodeloval pri prodaji vile, je moral podpisati posebno klavzulo v pogodbi o zaupnosti, a je povedal, da milijarder, ki je kupil razkošno hišo, ni ne Kanadčan in ne Američan.

Princ Harry s soprogo in sinom (levo). Meghan Markle je s prijateljico Katharine McPhee nastopala tudi v broadwayskih gledališčih (desno). Vir: Twitter
 

Giustra pa je Kanadčan - rodil se je v Ontariu, v Kanadi, v družini italijanskih migrantov.

Najbolj znan je po tem, da je eden največjih donatorjev nekdanjega ameriškega predsednika Clintona in je tudi član odbora fundacije Billa in Hillary.

Pod luči žarometov pa je Franka Giustro spravil dogodek iz leta 2005, ko je potoval v Kazahstan s tedanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom, kjer sta obiskala despotskega predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Frank Giustra in Bill Clinton. Skupaj sta leta 2014 obiskala tudi Haiti (slika desno). Vir: Twitter

Prav Clinton je na ta način Giustri zagotovil sklepanje pogodbe in začetek posla z njegovim podjetjem za rudarjenje urana UrAsia v Kazahstanu, ki se je pozneje združilo z Uranium One.

V zameno za to uslugo, je Giustra naslednje leto doniral Clintonovi fundaciji 31,3 milijona dolarjev in pomagal pri zagonu Pobude za trajnostno rast Clinton-Giustra.

Elektronska korespondenca iz leta 2016 pa je razkrila, da sta Giustra in njegov kolega milijarder Carlos Slim iz Mehike leto dni pozneje (leta 2006) podarila Clintonovi fundaciji 20 milijonov dolarjev pod pretvezo, da gre za plačilo, namenjeno za Razvojni sklad Haitija, ki je bil v kaosu po uporu proti predsedniku te otoške države leta 2004

Razkošno pribežališče

Vendar v javno dostopnih podatkih ni dobesedno ničesar, kar bi pokazalo, kaj se je sploh zgodilo s tem denarjem, opozarja britanski časnik.

Potem, ko je bil ta škandalozni primer javno razkrit, se je Giustra zagovarjal, češ da gre za nora natolcevanja in je*ni medijski cirkus, vendar je Daily Mail ugotovil, da se je kanadski poslovnež pri sklepanju poslov posluževal skrajno kontroverznih metod, ki jih sicer uporabljajo utajevalci davkov in tisti, ki perejo denar, da bi prikrili lastno identiteto.

Dvorec Mille Fleurs

Tako tudi razvpito kanadsko posestvo, v katerem sta britanski princ Harry in njegova soproga Meghan Markle našla zavetišče pred opravljivimi mediji in kraljevo družino na Otoku - ni vpisano na ime Franka Giustre kot lastnika, ampak je uradno v lasti skrivnostne združbe Towner Bay Country Club Ltd, ki razpolaga s 27 nepremičnin v bližini mesteca North Saanich.

Pod taktirko te skrivnostne družbe, ko se hiša ponudi v prodajo, kupec je ne kupi neposredno, temveč si pridobi delnice v omenjenem podeželskem klubu, ki nato kupcu dovoli efektivno lastništvo nepremičnine.

Notranjost ni nič manj razkošna ...

Zato se v javnih listinah nikjer ne pojavi dejansko ime stranke, ki je zadevno hišo v resnici kupila ...

Milijarder, ki je lastnik vile Mill Fleur je zavrnil zahtevo kanadskih oblasti, da se prostovoljno identificira v času pred sprejetjem novega zakona v Britanski Kolumbiji, ki terja, da identiteta lastnikov nepremičnin mora biti v uradnih listinah javno dostopna.

Ruski milijarder - internetni guru in fizik.

Povezave z nekom, ki je sposoben iti tako daleč, da bi prikril svojo identiteto, zato odpira nova neprijetna vprašanja glede poti, ki sta si jo Harry in Meghan utrla do njune finančne neodvisnosti.

Neodvisnosti, ki sta jo pred dnevi tako pogumno napovedala.

Sum v njuno iskrenost je še bolj podžgala novica, da je par zavrnil razkriti ime skrivnostnega lastnika vile v kateri prebivata celo po tem, ko je v javnosti zaokrožilo ime Franka Giustre.

Prav tako nista želela povedati, ali sta sploh plačala za najem vile …

Tako so številna kočljiva vprašanja ostala neodgovorjena.

Edino, kar je gotovo pa so pristne vezi ruskega milijonarja, ki stoji za Giustro in je dejanski lastnik dvorca Mill Fleur - z oblastjo v Moskvi, ugotavljajo tuji mediji.

Daily Mail je poskusil pridobiti odgovore na ta vprašanja tudi neposredno od Giustre in Fosterja, ampak sta oba zagotavljala, da lastnik Mill Fleura ni bil znan ne Harryju ne Meghan, vse dokler jih Foster ni seznanil.

Ob Giustri se kot možen lastnik vile Mill Fleur omenja do Harryja in Meghan radodaren ruski tajkun

Pet sosedov, nekdanji sodelavec nepremičninskega agenta, ki je nazadnje prodal vilo Mill Fleur, in prijatelj nekdanjega lastnika, so za Daily Mail potrdili, da je trenutni lastnik hiše ruski poslovnež.

Nekateri so vztrajali, da gre za zloglasnega ruskega tajkuna.

Naposled se je izkazalo, da za vsem stoji ruski milijarder Jurij Milner.

Jurij Borisovič Milner je izraelsko-ruski podjetnik, internetni guru in fizik.

Z lastnikom Facebooka Markom Zuckerbergom je dolgoletni prijatelj, s katerim je poleg Milnerjevega projekta za iskanje vesoljskih civilizacij soustvaril vsakoletne Nagrade za revolucionarno odkritje za znanstvenike.

Forbes ga je prvič uvrstil med milijarderje leta 2011, da bi se prejšnji teden vpisal med sto največjih poslovnih genijev na seznamu te revije.

Mediji razkrivajo, da goji tudi tesne vezi s Kremljem.

Meghan je medtem odpotovala z otoka Vancouver, zaradi snidenja s sinčkom Archiejem, ki ga je prepustila v skrb varuški v celinskem delu Kanade.

Londonski mediji so osupli nad novico, da je par v Kanado že preselil celo svoje pse, kar je znak, da bodo v Severni Ameriki preživeli dlje časa.

Lokalno prebivalstvo ju je sprejelo širom rok, hkrati pa ju ščiti pred radovedneži in predvsem pred paparazzi.

Odločitev Harryja in Meghan, da želita živeti bolj ločeno od kraljeve družine, je domnevno poglobila vrzel med princem in njegovim bratom Williamom.

Toda potem se je izkazalo, da se je Harry odločil za tako dramatičen korak, ker se je bal, da je njegova žena, ki je v Britaniji postala stalna tarča opravljanja tabloidov, kot je to nekoč bila tudi njegova mati princesa Diana, na robu z živci in se bo zlomila, če ne bosta zapustila Velike Britanije.

Delite članek