REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sinji vrh nad Ajdovščino gosti likovno kolonijo Umetniki za Karitas

Na turistični kmetiji na Sinjem vrhu nad Ajdovščino bo še do konca tedna potekala 22. likovna kolonija Umetniki za Karitas. Letošnja kolonija nosi naslov Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod in združuje devet umetnikov ter častnega gosta umetnika Zmaga Modica iz Ljubljane.

Kolonije se udeležujejo Evgenija Jarc, Jurij Kravcov in Petar Lazarevič iz Ljubljane, Patricija Simonič iz Maribora, Zdravko Dolinšek iz Radencev, Miloš Marc in Alina Asberga Nabergoj iz Vipave, Andrej Kosič iz Gorice in Jasna Merku iz Trsta. Za dan ali dva se jim bodo pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije.

Izkupiček od prodaje na koloniji nastalih del bo letos namenjen ljudem v stiski, je za STA povedala vodja projekta Umetniki za Karitas Jožica Ličen.

V sodelovanju z Radiem Ognjišče bo drevi potekal pogovor o umetnosti in dobrodelnosti, v katerem bodo udeleženci kolonije predstavili svoj pogled na mesto likovne umetnosti v današnji družbi.

V četrtek bo na Sinjem vrhu dan odprtih vrat, na katerega so povabljeni tudi drugi umetniki, ki bi želeli za namen kolonije darovati svoja likovna dela. Ob 18. uri pa bo zaključek kolonije s kulturnim programom in predstavitvijo nastalih likovnih del.

Prva likovna kolonije Umetniki za Karitas je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala leta 1995. Namen kolonije je bil vseskozi plemenitenje družbe in posameznikov z umetnostjo sedanjega časa, obenem opozarja na stiske ljudi, za katere sodelavci Karitasa v danem letu menijo, da najbolj kličejo po pomoči.

Na dosedanjih 21 kolonijah je sodelovalo 1480 domačih in tujih umetnikov, nastalo je 2293 likovnih del, od katerih jih je več kot 2000 že našlo nove lastnike. Po Sloveniji je bilo 246 razstav, vsako leto so tudi v Trstu in Gorici. Poleg tega pa so bile odmevne razstave še v Sarajevu, na Dunaju, v Rimu in dvakrat v Bruslju.

Na lanski koloniji je nastalo 172 del. Prodali so jih 120 in zbrali 10.000 evrov, ki so namenjeni skladu Bogdana Žorža za pomoč otrokom.