REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še ena cvetka za rusko vojsko: Nova havbica »malva« bo kmalu v operativni uporabi (VIDEO)

Še ena cvetka za rusko vojsko: Nova havbica »malva« bo kmalu v operativni uporabi (VIDEO)Glavna prednost tega samovoznega topniškega sistema je njegova visoka stopnja mobilnosti, ki se je izkazala kot ključni dejavnik pri izogibanju protibaterijskemu ognju. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Oborožene sile Ruske federacije bodo kmalu opremljene s še enim topniškim sistemom, poimenovanim po roži.

Poleg »vasiljoka« (plavica), »gvozdike« (nagelj), »akacije«, »tulipana«, »giacinte« (hijacinte) in »piona« (potonika), bodo oborožene sile Ruske federacije kmalu opremljene s še enim topniškim sistemom, poimenovanim po roži.

Gre za samohodno havbico 2S43 »malva« (slez) kalibra 152 mm, ki jo je razvil »Centralni raziskovalni inštitut Burevestnik« s sedežem v Nižnem Novgorodu.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Prve skice zasnove nove havbice so se pojavile že leta 2019, leto kasneje pa je bil med vojaško-tehničnim forumom Armija 2020 njen prototip predstavljen v delu razstave, zaprtem za javnost. Javnost je »malvo« imela priložnost prvič videti na vojaški paradi ob dnevu zmage v veliki domovinski vojni, 9. maja 2021 v Nižnem Novgorodu, v istem času pa je Ministrstvo za obrambo začelo testirati to topniško orožje.

Pregled in ocena sta bila zaključena sredi maja 2023, kar je potrdil generalni direktor koncerna »Uralvagonzavod« Aleksandar Potapov.

Če bo »malva« prejela priporočilo ministrstva za obrambo za uvedbo v operativno uporabo, bi lahko prve primerke samohodne havbice topniškim enotam dobavili že konec leta. To predstavlja velik korak naprej za kopenske sile ruske vojske, saj gre za prvo topniško orožje nameščeno na kolesno vozilo, če ne štejemo A-222E »bereg«, samohodnega topa obalne artiljerije kalibra 130 mm, ki ga uporabljajo izključno enote mornarice.

Glavni sestavni deli »malve« so havbica kalibra 152 mm in težko podvozje z visoko stopnjo mobilnosti, celoten kompleks, katerega posadko sestavlja pet ljudi, pa je dolg 13 m, širok 2,75 m, visok 3,1 m in tehta skupaj okoli 32 ton.

Primarna oborožitev »malve« je havbica 2A64 kalibra 152 mm, ki jo uporablja tudi samohodno topniško vozilo 2S19 »msta-s«, namenjeno uničevanju poveljniških položajev, utrdb, komunikacijskih vozlišč, artilerijskih in minometnih baterij, oklepnih vozil, sredstev zračne obrambe in sovražnikove žive sile.

Cev havbice ima kompenzator odsuna s tremi režami, oziroma luknjami za preusmeritev smodniških plinov pri streljanju, ejektor, pod sistemom pa je prekrivni lemež za prenos odsune sile na tla.

Zahvaljujoč hidravličnim napravam je havbico mogoče premikati od 30 stopinj v levo do 30 stopinj v desno po azimutu, to je od -3 do +70 stopinj elevacije. Domet orožja v okviru sistema »malva« je 24,5 kilometra s standardnimi granatami, medtem ko ta vrednost za strelivo s plinskimi generatorji in pomožnim raketnim pogonom javnosti še ni znana.

Glede na razpoložljive podatke o omenjenih 2S19 »msta-s«  pa naj bi bil v primeru uporabe granat s plinskimi generatorji domet okoli 29 km oziroma okoli 36 km, če se uporablja strelivo s pomožnim raketnim pogonom.

Največja hitrost streljanja je sedem granat na minuto, samohodna havbica pa lahko nosi skupno trideset kosov streliva z ločenimi polnitvami (projektil, pogonsko polnjenje in kapice so ločeni, zaradi lažjega rokovanja in prenašanja), razmeščenih v škatlah na vozilu. Poleg granat s konvencionalnimi naboji je havbica 2A64 znana tudi po tem, da lahko uporablja jedrsko granato 3BV3, z močjo ene kilotone.

Po razpoložljivih podatkih je sodobni sistem za vodenje ognja digitaliziran, vključuje visoko natančne navigacijske naprave in sredstva za izmenjavo podatkov z drugimi bojnimi platformami, na podlagi katerih se samodejno generirajo parametri za delovanje na želeni cilj. Pomen tovrstnih naprav je postal opazen med specialno vojaško operacijo, v okviru katere je bila zabeležena visoka stopnja sodelovanja med izvidniškimi brezpilotnimi letali in artilerijskim orožjem vseh vrst.

Ko gre za sekundarno oborožitev, prototip, prikazan leta 2020, oziroma leta 2021, ni bil oborožen z nobenim sredstvom za samoobrambo. Po drugi strani pa se pričakuje, da bodo različice serijske proizvodnje opremljene s srednjimi ali težkimi mitraljezi kalibra 7,62x54 mm, oz. 12x108 mm.

Glavna prednost samovozne havbice »malva« je prav visoka stopnja mobilnosti, ki jo dosežemo z uporabo koles, oziroma težke šasije BAZ-6010-027 proizvajalca »Brjanska avtomobilska fabrika«. To štiriosno platformo velike nosilnosti s pogonom 8x8 poganja dizelski motor z močjo 470 KM v kombinaciji z devetstopenjskim menjalnikom.

Na prednjem delu nosilca je nameščena oklepna kabina, ki ščiti pred delovanjem lahkega pehotnega orožja in šrapnelov, služi za namestitev petčlanske posadke, ko je sistem v pohodnem položaju in je opremljena z napravami za ustvarjanje dimne zavese. V osrednjem delu vozila so zaboji s strelivom in ostalimi spremljajočimi podsistemi »malve«, sama havbica pa je nameščena v zadnjem delu šasije.

Obstaja več razlogov, zakaj so se ruski konstruktorji po dolgem času odločili za razvoj samohodnega topniškega kompleksa na osnovi kolesnega nakladalnika.

Prvič, njihova izdelava in uporaba sta bistveno ugodnejši kot pri samohodnih topniških sistemih na gosenicah. Hkrati je odsotnost kupole in oklepa na celotnem vozilu (razen kabine) povzročila bistveno manjšo težo, kar je omogočilo prevoz »malve« s pomočjo transportnih letal, kot je Il-76.

Poleg tega lahko omenjena šasija razvije višjo hitrost in ima visoko stopnjo mobilnosti pri premikanju po asfaltiranih in makadamskih cestah z zmožnostjo premagovanja naklonov od 60 odstotkov, bočnih naklonov od 40 odstotkov, navpičnih ovir do 0,6 m višine, jarkov do 2 m širine in vodnih ovir globine do 1,4 m. To je še posebej uporabno v primeru izogibanja protibaterijskemu ognju, kar se je izkazalo za ključen dejavnik preživetja na ukrajinskem bojišču.

Njena največja hitrost na asfaltni cesti 80 km/h je v povprečju za 20 km/h višja od hitrosti samovoznih havbic z gosenicami, čeprav imajo tovrstne platforme prednost pri gibanju po brezpotjih in po razgibanem terenu.

V primerjavi z vlečnim topništvom, poleg naštetih prednosti, »malva« prednjači tudi na področju hitre in enostavne namestitve na fronti, brez potrebe po pomožnih vozilih, z operativnim dosegom 1.000 km.

Čeprav se še vedno čaka na začetek serijske proizvodnje, bi lahko zaradi opisanih tehničnih in taktičnih lastnosti »malve« le-ta prišla v operativno uporabo ruske vojske že do konca leta 2023.

Prav tako se pričakuje, da bo ta sistem v bližnji prihodnosti skupaj s samohodno havbico 2S35 »koalicija-sv«,  nadomestil starejše različice platform, kot so »msta-s«, »msta-b«, in »gvozdika«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek