REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija pred vsemi: Začel se je razvoj strateških jedrskih podmornic pete generacije

Rusija pred vsemi: Začel se je razvoj strateških jedrskih podmornic pete generacijeGre za ustvarjanje tako novih strateških raketnih podmornic na jedrski pogon kot tudi večnamenskih podmornic, je razkril vrhovni poveljnik ruske mornarice admiral Aleksander Mojsejev. Vir: Posnetek zaslona, X

Eksperimentalno načrtovanje strateške jedrske podmornice 5. generacije se je že začelo, je povedal poveljnik ruske mornarice admiral Aleksander Mojsejev.

»Nedvomno vedno razmišljamo o prihodnosti in temelj za jedrske podmornice se že uresničuje. Ni dvoma, da je to temelj za peto generacijo jedrskih podmornic,« je dejal Mojsejev na novinarsko vprašanje, ali potekajo raziskave in razvojno delo na jedrskih podmornicah 5. generacije.

Poudaril je, da gre za ustvarjanje novih strateških raketnih podmornic na jedrski pogon in večnamenskih podmornic.

Trenutno bosta jedrski podmornici 4. generacije Borej in Jasen vstopili v službo Ruske vojne mornarice.

Konec septembra lani je osrednji oblikovalski biro Rubin, ki se ukvarja s projektiranjem podmornic, razvil nov projekt strateške jedrske podmornice, ki se bo izvajal v naslednjih nekaj letih.

Direktor »Rubina« Igor Viljnit je povedal, da naj bi podmornice »Borej« po letu 2037 zamenjale nove strateške jedrske podmornice.

Strateška jedrska podmornica naslednje generacije Arktur, katere model je bil prvič predstavljen na razstavi »Armada 2022«, bi se lahko pojavila v mornarici, toda šele v drugi polovici 21. stoletja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek