REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rimac Nevera: V Dubrovniku predstavljen najhitrejši serijski avtomobil na svetu, prodajo zasenčilo divjanje z 232 km/h

Rimac Nevera: V Dubrovniku predstavljen najhitrejši serijski avtomobil na svetu, prodajo zasenčilo divjanje z 232 km/hRimac Nevera. Vir: Twitter

Če imate na svojih bančnih računih dva milijona evrov preveč in ne želite plačevati nadležnih ležarin, želite pa si najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu, potem vam ni potrebno daleč - od danes si ga lahko ogledate in kupite zelo blizu - v Dubrovniku.

Superšportnik Rimac Nevera je že razstavljen v Sončnih vrtovih v Dubrovniku, hrvaški mediji pa poročajo, da se jutri začne predstavitev avtomobilov za potencialne kupce.

Rimac Nevera
Rimac Nevera. Vir: Twitter

Testiranje in testne vožnje bodo potekale tudi na avtocesti.

Avto je dobil ime po nepričakovani in močni sredozemski nevihti. Če pa bi se Nevera imenovala Nevjera pa bi lahko zvenela celo kot »prešuštvo«…

Avto je dobil ime po nepričakovani in močni sredozemski nevihti. Če pa bi se Nevera imenovala Nevjera pa bi lahko zvenela celo kot »prešuštvo«…

Avto je rezultat štiriletnega razvoja prejšnjega modela, ki je nosil oznako C2, z izboljšavami vseh komponent in sistemov zdaj predstavljen kot končni, proizvodni model.

Načrtujejo prodajo 150 vozil, vsakega naj bi kupcu predal Mate Rimac osebno.

Rimac - pogled v kabino
Rimac - pogled v kabino. Vir: Twitter

Nevero poganjajo štirje elektromotorji s skupno močjo 1914 KM in 2360 Nm navora.

In cena? Malenkost: dva milijona evrov.

Najvišja hitrost je 412 kilometrov na uro, hitrost do 100 kilometrov na uro doseže v manj kot dveh sekundah. Hitrejša je celo od Teslinega roadsterja.

Rimac Nevera
Rimac Nevera. Vir: Twitter

Nevera je najmočnejši in najhitrejši homologiran avtomobil v proizvodnji, ne glede na vrsto pogonskega sklopa.

Vendar pa prihod Nevere v Dubrovnik ni minil brez presenečenj.

Na družbenih omrežjih se je namreč pojavil posnetek avomobila, ki na cesti pri Dubrovniku drvi z 232 kilometri na uro, kar je 142 kilometrov na uro nad dovoljeno hitrostjo!

Rimac Nevera pri Dubrovniku  Vir: Reddit
Rimac Nevera pri Dubrovniku. Vir: Twitter

Moški, ki je vozil Nevero, je bil oblečen v jakno in kapo z oznakami Rimac Automobile.

Na policiji so za portal Index.hr povedali, da je bil v zvezi s tem dogodkom že izveden prekrškovni postopek in da je bilo ugotovljeno, da gre za državno cesto D-8 na območju Rataca v bližini Dubrovnika in da je voznik močno presegel dovoljeno hitrost, torej da je vozil 232 kilometrov na uro na cesti, kjer je najvišja hitrost 90 kilometrov na uro.

Zato bo zoper 41-letnega voznika v skladu z zakonom o varnosti cestnega prometa na občinskem sodišču v Dubrovniku vložen obtožni predlog.

Na dubrovniški policijski upravi ugotavljajo, da niso imeli prijave za testno vožnjo po cestah v pristojnosti te uprave in da cesta zato tudi ni bila zaprta za promet.

Takoj se je oglasil tudi lastnik znamke in tovarne Mate Rimac, se vsem opravičil in napovedal, da bo voznik kaznovan.

»Škoda je, da je po premieri avtomobila ta novica dala negativni kontekst,« je zapisal Rimac.

Rimac Nevera5.jpg
Rimac Nevera. Vir: Twitter

»Naše stališče je jasno: Vsem strankam, gostom in zaposlenim sporočamo, da morajo vozniki po javnih cestah spoštovati zakone. Voznik iz posnetka je sam poklical policijo. Prišla je policija in opravila postopek in voznik bo kaznovan, kot bi bili kaznovani vsi drugi v takšni situaciji. Ob drugih vožnjah pa bomo poskrbeli za boljšo skrb in nadzor. Opravičujem se za nevšečnosti,« je zapisal Mate Rimac v izjavi, ki jo je objavil na Facebooku.

Delite članek