REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvi mož Volkswagna v Južni Koreji z opravičilom za škandal z izpusti

Prvi mož Volkswagna v Južni Koreji z opravičilom za škandal z izpustiVolkswagen

Prvega moža južnokorejske veje avtomobilskega koncerna Volkswagen Johannesa Thammerja so danes državni tožilci v Seulu zaslišali zaradi škandala, povezanega z goljufanjem na okoljskih testih. Pred tem pa se je javno opravičil in obljubil polno sodelovanje z oblastmi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Najprej želim reči, da mi je žal za situacijo in da bomo storili vse, iskreno, za sodelovanje s tožilstvom," je po poročanju lokalne tiskovne agencije Yonhap dejal Thammer.

Vodja podjetja Audi Volkswagen Korea je na vprašanja tožilcev odgovarjal zaradi obtožb, da je nemški koncern ponaredil več sto dokumentov, povezanih z izpusti, porabo goriva in testi hrupa, da bi na ta način pridobil dovoljenje za uvoz avtomobilov v Južno Korejo.

Južnokorejske oblasti so po izbruhu škandala z dizelskimi vozili opravile lastne teste izpustov in od Volkswagna zahtevale, da s trga umakne več modelov. Prejšnji teden je tako okoljsko ministrstvo prepovedalo prodajo 80 modelov znamk Volkswagen, Audi in Bentley ter koncernu naložilo 17,8 milijarde wonov (16 milijonov dolarjev) kazni zaradi ponarejene dokumentacije.

Prepoved prodaje je med najbolj drastičnimi ukrepi proti Volkswagnu, odkar so ameriški regulatorji septembra lani razkrili, da je podjetje na dizelske motorje namestilo programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih. Volkswagen se s postopki oblasti sooča praktično po vsem svetu.

Okoljsko ministrstvo Južne Koreje je že novembra lani Volkswagnu naložilo odpoklice 15 modelov oziroma skupno 125.522 vozil, ki bi lahko bili opremljeni s sporno programsko opremo. Takrat je moral Volkswagen plačati 12,3 milijona dolarjev kazni. Maja so preiskovalci v prostorih družbe Audi Volkswagen Korea opravili hišne preiskave.

Leta 2015 je Volkswagen v Južni Koreji prodal okoli 69.000 avtomobilov. V prvem letošnjem polletju je njegova prodaja v državi upadla za 33 odstotkov na 12.463 vozil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek