REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pro Plus v roke United Group

Pro Plus v roke United Group

Skupina United Group, ki je v lasti globalne naložbene družbe KKR in EBRD, je kupila medijski portfelj družbe CME v Sloveniji in na Hrvaškem, ki prek Pro plusa vključuje POP TV in Kanal A. Prevzem morajo potrditi še pristojni regulatorji, so prek agencije sporočili iz KKR. Kot so ob tem navedli v CME, je cena dosegla 230 milijonov evrov.

Ameriški investicijski sklad Kohlberg Kravis Roberts (KKR) je v navezi z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) skupino United Group prevzel spomladi 2014. V Sloveniji je med drugim lastnik telekomunikacijskega operaterja Telemach.

Direktor KKR Jean-Pierre Saad je ob današnji objavi posla s CME zapisal, da investicijska družba s sedežem v ZDA že vrsto let učinkovito podpira medije in telekomunikacijska podjetja pri nadaljnji rasti v obstoječem digitalnem ekosistemu. V KKR so napovedali, da bodo dodatno vlagali v televizijske programe in tako okrepili lokalno produkcijo ter jim zagotovili večjo vlogo v mednarodnem prostoru.

Direktor za področje informacijskih in komunikacijskih tehnologij pri EBRD Dirk Werner je medtem poudaril, da današnja objava predstavlja močno zaupnico v slovensko in hrvaško gospodarstvo s strani vodilnega svetovnega vlagatelja, uporabniki pa bodo z izvedbo posla imeli neposreden dostop do visoko kakovostne domače in mednarodne digitalne vsebine.

Medtem ko v KKR podrobnosti posla niso razkrivali, pa so več povedali v CME. Ta ima v Sloveniji v lasti družbo Pro Plus, ki ustvarja vsebine POP TV in Kanala A, na Hrvaškem pa je v njenem medijskem portfelju med drugim televizija Nova TV.

Vrednost posla je 230 milijonov evrov (262,5 milijarde dolarjev) v denarju, prihodke pa bo CME namenil za poplačilo 250,8 milijona evrov posojila, ki zapade 2018. S tem bo znižala svoj denarni vzvod in ceno nadaljnjega zadolževanja.

Vidik razdolževanja je v svojem komentarju posla izpostavil tudi prvi mož CME Michael Del Nin.

V CME sicer pričakujejo, da bo transakcija sklenjena do konca leta, pred tem pa morajo zeleno luč prižgati še varuhi konkurence v obeh državah.

Maja je predsednik KKR Global Institute David Petraeus obiskal Slovenijo, v okvir obiska pa se je srečal tudi s premierjem Mirom Cerarjem. Petraeus je izpostavil, da je KKR pritegnil gospodarski potencial in obeti, ki jih država predstavlja kot naložbena destinacija.

Vrednost portfelja KKR v medijskem in IKT sektorju znaša skupaj več kot osem milijard dolarjev, skupna vrednost naložb KKR v Evropi pa presega 20 milijard dolarjev.

Delite članek