REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prihodnost vojskovanja: Robotski psi prikazani na vojaških vajah Kitajske in Kambodže (VIDEO)

Prihodnost vojskovanja: Robotski psi prikazani na vojaških vajah Kitajske in Kambodže (VIDEO)V simulirani coni so kitajske enote upravljale robota z daljinskim upravljalnikom in ga poslale v izvidniško operacijo na ulicah in da pošilja podatke o ovirah na cesti. Vir: Posnetek zaslona, X

Kitajska ljudska osvobodilna vojska (PLA) je med skupno vojaško vajo Kitajske in Kambodže uporabila robotske pse, kar po mnenju analitikov kaže na tehnično dovršenost opreme, ki lahko močno izboljša bojno učinkovitost in zmanjša število človeških žrtev.

Med skupno vajo Golden Dragon 2024 (Zlati zmaj) so kitajske sile napotile v akcijo novo vrsto psa robota, ki tehta 15 kilogramov in je opremljen s 4D superširokokotnim senzorskim sistemom, je poročala Kitajska centralna televizija (CCTV).

Z baterijo in napajalnim sistemom, ki omogoča delovanje od dve do štiri ure, lahko pes robot gre naprej, nazaj, skače, čepi, pa tudi samostojno organizira poti gibanja, da se izogne ​​oviram in se hitro približa cilju.

V simuliranem mestnem območju so kitajski vojaki upravljali robota z daljinskim upravljalnikom in ga poslali, da pregleduje ulice in pošilja podatke o ovirah na cesti.

»Lahko nadomesti naše (človeške) soborce, izvaja izvidovanje in napade.

Postal je nov član v naših urbanih operacijah,« je dejal Chen Wei, član kitajskih sil, ki sodelujejo pri vajah.

Vaje kažejo, da je PLA intenzivno testirala več vrst robotskih psov v smislu tehnologije in taktike, je za Global Times povedal kitajski vojaški strokovnjak, ki je želel ostati neimenovan.

Običajno se nova oprema ne vnaša v skupno vajo z drugo državo, zato morajo ti robotski psi doseči določeno stopnjo tehnične zrelosti, je dejal strokovnjak.

Strokovnjak je dejal, da lahko spremljajo vojake pri nalogah z visokim tveganjem in lahko močno izboljšajo bojno učinkovitost in zmanjšajo človeške žrtve.

Poleg robotskih psov je bilo v ključne dele vaj vključenih več vrst inteligentne opreme, vključno z brezpilotnimi letali, zasnovanimi za oborožene izvidniške in transportne naloge, ki so učinkovito izboljšale celovite bojne zmogljivosti PLA, poroča CCTV.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek