REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Presenečenje na ukrajinskem bojišču? Iranski dron kamikaze »Arash-2«, lebdeče strelivo velikega dosega

Presenečenje na ukrajinskem bojišču? Iranski dron kamikaze »Arash-2«, lebdeče strelivo velikega dosegaNajvečji domet v svojem razredu in zmogljivosti na področju protiladijskega boja sta glavni prednosti enega najnovejših izdelkov iranske vojaške industrije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Eno najsodobnejših brezpilotnih letal iranske proizvodnje je brezpilotno letalo kamikaze (lebdeče strelivo) Arash-2, namenjeno predvsem uničevanju radarjev in položajev sovražnikove zračne obrambe.

Iranska vojaška industrija je v svetovnem vrhu, ko gre za razvoj vseh vrst brezpilotnih letalnikov, v zadnjih nekaj letih pa je prišlo do drastičnega skoka ne le v količini, ampak tudi v kakovosti njenih izdelkov.

Eno najsodobnejših brezpilotnih letal iranske proizvodnje je brezpilotno letalo kamikaze (lebdeče strelivo) Arash-2, namenjeno predvsem uničevanju radarjev in položajev sovražnikove zračne obrambe.

Nastal je z razvojem njegovega predhodnika »Arash-1«, to je brezpilotnih letal iz družine »Kian«, natančneje modela »Kian-2«, zaradi česar jih pogosto enačijo med seboj.

Kljub enakim dimenzijam in zasnovi se drona razlikujeta po pogonu in bojnih zmogljivostih, saj ima »Arash-2« batni motor, za razliko od »Kiana«, ki je opremljen s turboreaktivnim motorjem.

Med izstrelitvijo in začetno fazo leta »Arash-2« uporablja pomožni raketni motor na trdo gorivo, da doseže začetno hitrost in vklopi glavni motor.

Prve informacije o tem dronu kamikaze so se pojavile januarja 2021, ko je bil »Arash-2« prvič uporabljen na vojaški vaji iranskih sil v provinci Semnan.

Po tem je bilo to letalo večkrat opaženo na domačih razstavah in sejmih orožja. Kmalu je postalo znano, da bo imel novi model večjo uničujočo moč in doseg od drona »Shahid-136«, da bo lahko ob izstrelitvi z ozemlja Irana ciljal na tarče v izraelskih mestih Tel Aviv in Haifa.

Prav tako se je jeseni 2022 pojavila informacija, da je Rusija dogovorila dobavo velikega števila letalnikov »Arash« 1 in 2, vendar do danes ni bila zabeležena njihova uporaba v območju posebnih vojaških operacij Rusije v Ukrajini.

Po razpoložljivih podatkih je dolžina tega letala 4,5 metra, razpon kril približno štiri metre, skupna teža pa je še vedno skrivnost. Domneva se, da okoli 200 kilogramov.

V repnem delu drona je nameščen batni motor s propelerjem in hladilnim sistemom, pod trupom pa je nameščen pomožni raketni motor na trdo gorivo.

Največja hitrost gibanja je zaradi batnega motorja omejena in je ocenjena na okoli 200 km/h, po drugi strani pa tovrstni pogon omogoča daljše trajanje leta in večji doseg.

Na omenjeni vaji januarja 2021 je »Arash-2« izvedel akcijo napada na tarčo na razdalji 1400 kilometrov, ocenjujejo pa, da lahko dron doseže domet celo 2000 km. Če se ta podatek izkaže za pravilen, bi lahko »Arash-2« postal model lebdečega streliva z največjim dosegom v svojem razredu.

Bojna konica je visokoeksplozivna, težka več deset kilogramov, poleg onesposobitve sredstev zračne obrambe in radarskih položajev pa lahko uničuje zgradbe, utrdbe in sovražnikovo živo silo na prostem ali v kritju.

Osnovna različica brezpilotnega letala je opremljena z avtopilotom, sistemi za satelitsko in inercialno navigacijo, ki brezpilotnem letalniku omogočajo, da na podlagi znanih koordinat doseže cilj. Če se zanaša izključno na naprave, neodvisne od zunanjih signalov, je motenje »Arasha« skoraj nemogoče.

Ko gre za možnosti, kot so izbira optimalne poti, korekcija leta po izstrelitvi in ​​sprememba cilja med letom, o njihovi prisotnosti, oziroma odsotnosti še vedno ni dovolj zanesljivih informacij.

Napredne različice »Arasha-2« so opremljene z infrardečimi napravami za samovodenje, kar omogoča uresničitev celotnega potenciala lebdečega streliva.

Namreč, zaradi glave za samovodenje, je letalnik sposoben delovati ne le na mirujoč cilj z znanimi koordinatami, ampak tudi da »lebdi« na določenem območju, zaznava ali čaka, da se cilj razkrije in pojavi, in ga nato lahko napade.

Poleg opisanega je lahko dron kamikaze po nekaterih virih opremljen tudi z napravo za pasivno radarsko samovodenje, torej sprejemnikom za zaznavanje radarskih valov sovražnega cilja.

S tem se poveča učinkovitost na področju protiradarskega delovanja in zatiranja sovražnikove zračne obrambe, za kar je bil »Arash-2« primarno tudi zasnovan.

Zaradi velikega dosega in napredka v segmentu vodenja lahko ta dron kamikaze štejemo za nekakšen enostavnejši in cenejši ekvivalent manevrirnih raket, še posebej glede na enostavnost transporta z različnimi kopenskimi in platformami za uporabo pomorskih poti.

Izstrelitev oziroma vzlet se izvaja s pomočjo različnih vrst lansirnih naprav, zato kopenska vojska uporablja predvsem škatlaste izstrelitvene kontejnerje velikih dimenzij, nameščene na podvozje večjih tovornih vozil.

Eno tovrstno vozilo ima kapaciteto za prevoz več dronov, medtem ko se za manjše platforme, kot so tovornjaki, uporablja enostavnejša različica lanserja v obliki stativa.

Ker gre za »navadna« vozila, je odkrivanje in uničenje »Arasha 2« pred vzletom izredno težka naloga, visoka stopnja mobilnosti nosilca pa še poveča možnosti za preživetje.

Poleg vojske opisane lansirnike za lebdeče strelivo uporablja tudi iranska mornarica, kar je bilo moč opaziti poleti lani, med demonstracijo uporabe različnih letalnikov tega razreda, vključno z »Arashem«, z desantnih in pomožnih ladij.

Zato je »Arasha 2« mogoče uporabiti tudi za protiladijsko delovanje, še posebej, če so opremljeni z omenjenimi napravami za pasivno radarsko navajanje, ki omogočajo »zaklepanje« ladijskih radarskih sistemov kot tarč, zaradi nizke hitrosti plovbe.

Čeprav so imeli nekateri predhodno izdelani brezpilotni letalniki kamikaze iranske proizvodnje možnost napada na plovila, so premajhne dimenzije bojnih glav omejevale njihovo uničevalno moč v segmentu protiladijskega boja. Zato »Arash 2« predstavlja velik korak naprej za pomorske zmogljivosti iranskih oboroženih sil in ostaja še neznano, ali bo uporabljen tudi v ruski posebni vojaški operaciji v Ukrajini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek