REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Povzroča samo bolečino in delitve«: Avstralija prepovedala razkazovanje nacistične svastike

»Povzroča samo bolečino in delitve«: Avstralija prepovedala razkazovanje nacistične svastikePrepoved: premier Viktorije Daniel »Dan« Andrews je dejal, da nihče nima pravice širiti rasizma, sovraštva ali antisemitizma. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Viktoria je postala prva zvezna država v Avstraliji, ki je izrecno prepovedala razkazovanje nacistične svastike (Hakenkreuz).

Po novem zakonu ljudem, ki namerno razkazujejo ta simbol, grozi do leto dni zapora ali denarna kazen v višini 22.000 avstralskih dolarjev ali 15.000 ameriških dolarjev (okoli 14.500 evrov).

Premier Viktorije Daniel »Dan« Andrews je dejal, da nihče nima pravice širiti rasizma, sovraštva ali antisemitizma.

Generalna državna tožilka Jacqueline Symes je v izjavi dejala, da ta nacistični simbol poveličuje eno najbolj osovraženih ideologij v zgodovini.

Poudarila je, da javno razkazovanje kljukastega križa ne počne nič drugega kot povzroča dodatno bolečino in delitve.

Kot v mnogih delih sveta je tudi v Avstraliji v zadnjem času prišlo do močnega porasta antisemitskih incidentov.

Viktoria že ima zakone proti sovražnemu govoru, a so jih kritizirali zaradi »vrzeli«, kot je malikovanje nacističnih simbolov in ideologije Hitlerjevega tretjega rajha.

Oblasti v treh drugih avstralskih zveznih državah so prav tako napovedale, da bodo uvedle podobne zakone, kot je to prva storila Viktoria.

Delite članek