REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je potentni stoletnik z vztrajnim seksom rešil svojo vrsto pred gotovim izumrtjem

Kako je potentni stoletnik z vztrajnim seksom rešil svojo vrsto pred gotovim izumrtjemŽelvak Diego

Med žalostnimi zgodbami o vse več živalskih vrstah, ki so že izumrle, včasih preseneti tudi kakšna pozitivna novica o preživetju vrste.

Takšna je tudi novica o eni od vrst želv z Galapagosa, ki bodo, kot vse kaže, preživele.

In to zahvaljujoč izjemni spolni sli enega samega primerka svoje vrste - želvaka Diega.

Diego je bil namreč vključen v oseben program ohranitve vrste in je v tem programu dal tudi odločilen prispevek.

Stoletni galapaški želvak, velikan Diego je svojo vrsto namreč skoraj sam rešil pred izumrtjem, zdaj pa se pri 100 letih vrača nazaj v divjino, na otok Espanola, od koder izvira.

Stoletni galapaški želvak, velikan Diego je svojo vrsto namreč skoraj sam rešil pred izumrtjem, zdaj pa se pri 100 letih vrača nazaj v divjino, na otok Espanola, od koder izvira.

Diegov prispevek k programu je bil izjemen.

Pred približno 50 leti je bilo na Espanoli zgolj 12 samic in dva samca. Danes pa je približno 40 odstotkov od 2000 želv njegove vrste, ki trenutno živijo na Espanoli njegovih potomk.

Diega so pripeljali iz živalskega vrta v kalifornijskem San Diegu, da bi se pridružil programu reprodukcije.

Tega so v 60. letih 20. stoletja vzpostavili z namenom ohranitve vrste Chelonoidis hoodensis.

Želvak Diego med ohranjanjem vrste
Diego v akciji, med reševanjem svoje vrste. Vir: Twitter

Te želve vrste Chelonoidis hoodensis, med njimi Diego, se bodo lahko marca vrnile v divjino na otoku Espanola, od koder izvirajo, so sporočili iz Galapaškega narodnega parka, poroča Independent.

Sam Diego pa je medtem postal oče kar 800 želvam in želvakom.

Z galapaškega otočja so ga najverjetneje odvzeli v prvi polovici prejšnjega stoletja, nekje do leta 1957, kar pomeni, da se na svoj rodni otok vrača po skoraj 80 letih.

Diegova zgodba je popolno nasprotje zgodbe Osamljenega Georgea, katerega vrsta Chelonoidis abingdoni je izumrla ob njegovem poginu leta 2012.

»Skoraj 1800 želv je bilo vrnjenih na otok Espanola, zdaj pa jih je z naravno reprodukcijo okoli 2000. To kaže, da lahko rastejo, se razmnožujejo in razvijajo svoje naravno življenje,« je poudaril direktor parka Jorge Carrion.

Delite članek