REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odrekli so se poceni ruskemu plinu, sedaj pa premražene britanske družine iščejo zatočišče v restavracijah s hitro hrano

Odrekli so se poceni ruskemu plinu, sedaj pa premražene britanske družine iščejo zatočišče v restavracijah s hitro hranoZatočišče pred draginjo: McDonalds, Škotska, kjer starši svojim otrokom »kupijo Happy Meal za nekaj funtov, zato da so lahko nekaj časa na toplem. Tam si nato še umijejo zobe v umivalniku na stranišču in gledajo televizijo po brezplačnem brezžičnem omrežju.« Vir: Posnetek zaslona, FB

Družine z nizkimi dohodki se v Veliki Britaniji vse težje soočajo s podražitvami energentov.

Ena od dobrodelnih organizacij opozarja, da se obupani starši zatekajo v restavracije s hitro hrano, kjer svoje otroke za nekaj funtov nahranijo in umijejo ter jim omogočijo brezplačen dostop do interneta.

Matthew Cole iz fundacije Fuel Bank je novinarjem razkril kruto resnico o življenju z visokimi stroški. Njegova organizacija skuša družinam pomagati pri plačilu življenjskih stroškov, saj so ti zaradi naraščajoče inflacije vse višji.

Nekateri za to, da bi se ogreli sežigajo svoje pohištvo.

Nekateri tako po neplačilu položnic bivajo na hladnem in v temi.

Fundacija poskuša stanovalce prepričati, naj ne zažigajo svojega pohištva, da bi se ogreli, saj obstaja nevarnost, da bi pri tem zažgali še svoje domove.

A mnogi menijo, da nimajo izbire.

Revne britanske družine v zadnjem času zato iščejo zatočišče v restavracijah s hitro prehrano.

»Svojim otrokom kupijo Happy Meal za nekaj funtov, zato da so lahko nekaj časa na toplem. Tam si nato še umijejo zobe v umivalniku na stranišču in ure gledajo televizijo po brezplačnem brezžičnem omrežju,« opozarja Matthew Cole iz fundacije Fuel Bank.

Cole je bil sprva zadolžen za obravnavo ranljivih strank enega od dobaviteljev energije.

McDonalds Glasgow
McDonalds, Glasgow. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Hitro je ugotovil, da so se kupci, ko so imeli težave pri plačevanju računov, le redko obrnili na svojega dobavitelja.

»Ko stranka neha plačevati, ti le redko pove, zakaj,« ugotavlja Matthew Cole iz fundacije Fuel Bank.

Nekateri tako po neplačilu položnic bivajo na hladnem in v temi.

Svojim otrokom kupijo Happy Meal za nekaj funtov, zato da so lahko nekaj časa na toplem. Tam si nato še umijejo zobe v umivalniku na stranišču in ure gledajo televizijo po brezplačnem brezžičnem omrežju.

Fundacija Fuel Bank je neodvisna organizacija, ki se financira z mešanico nepovratnih sredstev, javnih sredstev in podporo panoge, pomagala pa je že več kot 500.000 ljudem v stiski.

Tem pomagajo s plačilom položnic in pri pogovorih z dobavitelji energije.

»Nezmožnost plačila ogrevanja je redko edina težava. Tu so še hrana in oblačila,« poudarja Cole.

V primerjavi s preteklim letom so v fundaciji v prvih treh mesecih leta 2022 zabeležili za 74 odstotkov več vlog za pomoč.

Raziskave British Gasa in YouGov kažejo, da bo 40 odstotkov odraslih v Združenem kraljestvu težko opravilo naslednje plačilo položnic.

Prišlo je do crescenda pozivov vladi Borisa Johnsona, naj pomaga, dobavitelji pa nudijo nekaj podpore.

Mnogi pa so med vsemi stroški najprej zmanjšali ali ugasnili ogrevanje, ki je v Veliki Britaniji pogosto – plinsko.

Cole pravi, da je velik cilj preprečiti, da bi se Britanci brez denarja obrnili na posojilodajalce z visokimi obrestmi.

Vodstveni delavci v panogi so že napovedali porast slabih dolgov, če bodo omejeni letni računi za energijo dosegli 3000 funtov, ki so jih nekateri napovedovali oktobra.

Citizens Advice pravi, da povprečni energetski dolg zdaj znaša 1.450 funtov, v primerjavi s 1.330 funtov leta 2020.

Johnson in Sholz - posledice sankcij
Britanski premier nemškemu kanclerju: »Sem ti rekel, da ne bi smela uvajati še več sankcij!« Gre za sankcije Rusiji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Jessica Taplin, izvršna direktorica British Gas Energy Trust - neodvisne dobrodelne organizacije, ki jo financira British Gas - pravi, da je bila želja podpornikov dobrodelne organizacije po pomoči »pristna«.

Lani je prejela 6 milijonov funtov sredstev od British Gasa, letos pa je pridobila 10 milijonov funtov.

Organizacija se je povezala z raperjem Profesorjem Greenom, da bi pozvala ljudi, naj spregovorijo, če se spopadajo z energetskimi dolgovi.

Vir težav je prav to, da je Velika Britanija sama vehementno uvedla številne sankcije Rusiji in se odrekla tudi poceni ruskemu plinu.

Taplin pripoveduje o obupu tistih, ki jim je dobrodelna organizacija pomagala: brezposelna mati štirih otrok, ki se boji odpreti e-poštna sporočila o računih, ker jo je strah, da si bo vzela življenje; skrušeni prebivalec Glasgowa, v solzah zaradi stroškov energije, ko je skrbel za svoja dva predšolska otroka; starejši Londončan, ki je ves dan zaskrbljen ostal v postelji, če je rdeč račun prišel na predpražnik...

Velika Britanija je sicer sama vehementno uvedla številne sankcije Rusiji in se odrekla tudi ruskemu plinu.

Vsi se strinjajo, da ljudje potrebujejo pomoč vlade v Londonu. Te pa še vedno ni.

Osrednji britanski mediji pa si še vedno ne upajo niti črhniti o tem, kaj je pravi vir težav -, a to je dejstvo, da je prav Velika Britanija narekovala tudi partnerjem v Evropski uniji in hkrati sama hitela uvesti številne sankcije Moskvi ter se odrekla poceni ruskemu plinu.

Delite članek