REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odlično? Noro? V Sibiriji je 48 stopinj Celzija – in sneži!

Odlično? Noro? V Sibiriji je 48 stopinj Celzija – in sneži!Požari na Arktiki in v Sibiriji. Vir: Twitter

Vedno bolj nore vremenske razmere po vsem svetu nas vedno bolj opominjajo, da je skrajni čas, da ustavimo segrevanje ozračja.

Arktični krog je na primer znan po hudo hladnih zimskih temperaturah, ki lahko v nekaj minutah povzročijo ozebline - toda to poletje so deli območja tako vroči, da vam lahko dotik tal - opeče kožo.

Glede na program opazovanja Zemlje Evropske unije je sibirsko mesto Verhojansk v ponedeljek zabeležilo temperature tal skoraj 48 stopinj Celzija.

Sončenje v Sibiriji  Vir: Twitter
Sončenje v Sibiriji. Vir: Twitter

Sateliti agencije so posneli dokaze rekordnega vročinskega vala, ki je zajel ruski sever.

V sibirskem mestu Saskjlah je bila ves čas najvišja temperatura tal 32 stopinj, druga mesta pa so po podatkih vesoljske agencije EU zabeležila blizu 43 stopinj Celzija.

Še bolj nenavadno je, da je v drugih delih Sibirije v začetku tedna – snežilo.

Že aprila so se po Sibiriji začeli širiti požari, tako da se je dim videl celo iz vesolja, kot kažejo posnetki ameriške vesoljske agencije NASA.

Svetovna meteorološka organizacija opozarja, da se nam čas, ko lahko še preprečimo najhujše posledice vplivov podnebnih sprememb, ki vključujejo vedno pogostejše in intenzivnejše suše, poplave in nevihte, hitro izteka.

Organizacija je tudi poudarila, kako hudo je stanje na Arktiki, ki se ogreva več kot dvakrat hitreje od svetovnega povprečja.

Visoke temperature ob tem na Arktiki povzročajo tudi požare.

Sibirija v ognju  Vir: Copernicus
Sibirija v ognju. Vir: Copernicus

Že aprila so se po Sibiriji začeli širiti požari, tako da se je dim videl celo iz vesolja, kot kažejo posnetki ameriške vesoljske agencije NASA.

Podobno kot na zahodu ZDA se je kakovost zraka poslabšala, oblasti pa ljudi opozarjajo na »črno nebo« in prosijo, da naj bodo čim manj zunaj.

Medtem se v Sibirij topi tudi »permafrost«, trajno zmrznjena plast površine.

Ogenj v Sibiriji
Ogenj v Sibiriji. Vir: Twitter

Na ta način pa se v ozračje sproščajo toplogredni plini, kot sta metan in ogljikov dioksid, ki povzročita »učinek tople grede.«

To pa nato vodi do vodi do »domino učinka« in ponavljanja nevarnega cikla...

Delite članek