REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov rekord ruskega »Korneta«: Ameriški »Bradley« uničen z razdalje devetih kilometrov (VIDEO)

Nov rekord ruskega »Korneta«: Ameriški »Bradley« uničen z razdalje devetih kilometrov  (VIDEO)Ker gre za več kot osem kilometrov, je gotovo, da so ruski lovci uporabili raketo 9M133FM-3 z visokoeksplozivno fragmentacijsko bojno glavo. Vir: Posnetek zaslona, X

Enote ruske vojske, oborožene s protitankovskimi sistemi, še naprej uničujejo ukrajinsko vojaško opremo, 25. februarja pa se je pojavil videoposnetek, ki prikazuje impresiven učinek Korneta.

Pripadniki ruske 114. gardijske motorizirane brigade, oboroženi s posodobljeno različico tega sistema - Kornet-M - so namreč z razdalje približno devetih kilometrov uničili ukrajinsko bojno vozilo pehote M2 Bradley, ameriške proizvodnje.

Na začetku videa lahko vidimo ameriško oklepno vozilo, ki se na neznani razdalji premika od leve proti desni, ruski vojaki pa mu sledijo in izstrelijo protioklepno vodeno raketo.

V nekem trenutku se je ukrajinsko vozilo iz neznanih razlogov ustavilo, nato pa poskušalo nadaljevati premikanje (obstaja možnost, da je posadka opazila raketo, ki je letela proti njim), a je bilo takoj zatem uničeno.

V ozadju je bilo slišati navdušenje ruskih vojakov, ki so postavili nov rekord, saj je bil »Bradley« uničen z rekordne razdalje.

Da gre res za razdaljo devet kilometrov, lahko sklepamo na podlagi podatka, da je hitrost rakete posodobljenega »Korneta « približno 300 m/s in da je od trenutka izstrelitve do zadetka minilo približno 30 sekund.

Ker gre za razdaljo več kot osem kilometrov, je gotovo, da so ruski vojaki uporabili raketo 9M133FM-3 z visokoeksplozivno fragmentacijsko bojno glavo, ki se običajno uporablja za napade na lahka oklepna vozila in je edina iz družine, ki ima povečan doseg na10 kilometrov.

Po dostopnih informacijah je »Bradley« najverjetneje pripadal 47. mehanizirani brigadi ukrajinske vojske, sicer znani po opremljenosti z vozili zahodne izdelave in po velikih izgubah, ki jih je utrpela med poletno ofenzivo.

Ameriško bojno vozilo pehote je bilo uničeno na obrobju vasi Očeretino severozahodno od Avdejevke, med umikom te enote skupaj s 3. jurišno brigado ukrajinskih sil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek