REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov neuspeh: Američani odpovedali preizkus hiperzvočnega orožja

Nov neuspeh: Američani odpovedali preizkus hiperzvočnega orožjaOdprto vprašanje je, ali sploh obstaja možnost, da bo Pentagon dobil prvo hiperzvočno orožje do načrtovanega datuma. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriška vojska je odpovedala preizkus letenja hiperzvočnega orožja dolgega dosega, ki naj bi ga izvedli na postaji vesoljskih sil Cape Canaveral na Floridi, je poročal Bloomberg.

Ni navedeno, kaj je privedlo do odpovedi testa, vendar je zadevna odločitev sprožila vprašanje, ali lahko ameriška vojska sploh izpolni svoj cilj, da tozadevno orožje razglasi za bojno do 30. septembra.

Ameriška obrambna obveščevalna agencija je marca sporočila, da Kitajska vodi pri razvoju hiperzvočnega orožja, ki lahko leti hitro in nizko ter nosi jedrske bojne glave – česar Američani ne morejo izdelati.

Načrti Pentagona so šli rakom žvižgat. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Toda v sporočilu Pentagona se poudarja, da je tudi brez testiranja letenja »oddelek uspel zbrati podatke o zmogljivosti zemeljske strojne in programske opreme, ki bodo prispevali k nadaljnjemu napredku v smeri vzpostavitve ofenzivnega hiperzvočnega orožja.«

Po poročilu raziskovalne službe ameriškega Kongresa, je imela vojska ZDA od leta 2021 vrsto zamud tako pri testiranju kot testov, ki niso bili opravljeni.

Pomočnik vojaškega sekretarja za nabave Doug Bush je novinarjem v začetku prejšnjega meseca povedal, da naj bi bil test 6. septembra »najpomembnejši« od dveh načrtovanih, saj naj bi predstavljal »oceno celotnega« sistema.

Hiperzvočno orožje dolgega dosega je sestavljeno iz rakete, ki se izstreljuje s tal, opremljene s hipersoničnim jadralnim izstrelkom in opremo za transport, podporo in nadzor ognja.

Toda načrti Pentagona in velika pričakovanja ameriških generalov so tudi tokrat, tako kot 19. avgusta ob prvem tesiranju - šli rakom žvižgat.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek