REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Navdušenje nad velikanskim humanoidnim robotom: Gundam pokleknil in pomigal s prsti

Navdušenje nad velikanskim humanoidnim robotom: Gundam pokleknil in pomigal s prstiGundam robot. Vir: Twitter

Na Japonskem je javnost navdušeno pričakala prve korake velikanskega humanoidnega robota, ki je visok 18 metrov, tehta pa kar 25 ton.

Pravkar je tudi dokazal, da se lahko premika. Pokleknil je, pomahal z roko, prsti, obrnil glavo ...

Narejen je na podlagi znane »anime« serije »Mobile Suit Gundam«, zgradili pa so ga v mestu Yokohama.

Humanoidni robot naj bi postal osrednja atrakcija tovarne Gundam, ki so jo nameravali odpreti 1. oktobra, vendar je ceremonija zaradi pandemije premaknjena na poznejši datum.

Da je to sedaj res robot in ne samo vrsta delov, pa so potrdilo tudi z versko ceremonijo.

To odločitev so sprejeli zaradi »zdravja in varnosti naših oboževalcev in zaposlenih v odgovor na pandemijo covida-19,« so sporočili v podjetju.

Franšiza Gundam je vredna na milijone dolarjev, o robotih te vrste pa snemajo filme, risanke, izdelujejo plastične igračke, video igre in vse, kar gre k temu.

Inženirji so robota dizajnirali pred šestimi leti.

Vsak del mora biti pravilno nameščen in oblikovan, da teža robota ne bi poškodovala samega robota ali celo tistih v okolici in da bi vseh 24 delov lahko delovalo v sozvočju.

Da je to sedaj res robot in ne samo vrsta delov, pa so potrdilo tudi z versko ceremonijo, v kateri so šintoistični duhovniki »očistili« glavo robota na podoben način, kot se to dogaja v obredu jotoshiki, s katerim posvetijo že skoraj končane zgradbe.

Delite članek