REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Dunaju v prihodnjih dveh letih razstavi Rubensa in Pietra Bruegla starejšega

V Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju za prihodnji dve leti napoveduje dve obsežnejši razstavi. Jeseni 2017 bodo veliko razstavo posvetili flamskemu slikarju Petru Paulu Rubensu (1577-1640), leto zatem bo na vrsti flamski slikar Pieter Bruegel starejši (1525-1569).

Obe razstavi zagotovo sodita v dunajski Umetnostnozgodovinski muzej, ki se ponaša z eno najobsežnejših zbirk tako Rubensovih del kot del Pietra Bruegla starejšega, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal direktor slikarske galerije v muzeju Stefan Weppelmann.

Postavitev z naslovom Rubensove metamorfoze, ki jo bodo odprli oktobra prihodnje leto, bo ob Rubensovih združila dela iz različnih obdobij in v različnih medijih. Na njej bodo predstavljene tudi skulpture, risbe, slike in grafike od antike do renesanse, ki so vplivale na flamskega umetnika.

"V tej raznolikosti umetnosti bo mogoče še bolje podoživeti Rubensovo ustvarjalno moč," Weppelmannove besede povzema APA. Kot je še povedal, Rubens različnih predlog ni le prevzemal, ampak jih je preoblikoval po svoje in jih nato vključil v svoje lastne kompozicije.

Peter Paul Rubens se je rodil v kraju Siegen v Nemčiji kot sin protestantskih emigrantov. V Antwerpnu, kamor se je preselil, je vodil slikarsko delavnico. Bil je spoštovan slikar in ugleden, bogat meščan.

Bil je glavni predstavnik flamskega baročnega slikarstva in mojster velikih dinamičnih kompozicij, ustvarjenih v razkošnih toplih in žarečih barvah. Tematsko je bil vsestranski umetnik.

Na razstavi Brueglovih del pa bodo poleg tabelnih slik predstavljene tudi risbe in grafike. V restavratorskih delavnicah muzeja sicer po Weppelmannovih besedah že od leta 2012 opravljajo najrazličnejše tehnološke raziskave na 12 umetnikovih tabelnih slikah iz fundusa muzeja. Kot je poudaril Weppelmann, bodo do odprtja razstave obravnave v restavratorskih delavnicah deležna prav vsa dela Bruegla starejšega iz muzejskega fundusa.

Pieter Bruegel starejši se je rodil v Bruslju. Učil se je pri umetniku Pietru Coeckeju van Aelstu. Njegova umetnost se odmika od stilizacije 15. stoletja ne evropskem severu in nakazuje novo obdobje realističnega slikarstva.

Na začetku je bil pod Boschevim vplivom, potem pa je izoblikoval svoj slog, za katerega so značilni topla barvna lestvica, ostro opazovanje, poznavanje človekove duševnosti in smisel za detajl. Z naklonjenostjo in zanimanjem je slikal prizore iz kmečkega življenja, zato je dobil vzdevek "kmečki" Bruegel.