REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mok pod vse večjim pritiskom zaradi olimpijcev s "kartoteko"

V Riu se ob grdih pogledih nekaterih športnikov v smeri svojih tekmecev, ki jim je bil na igrah nastop dovoljen kljub dopinški kartoteki, nadaljujejo razprave o primernem kaznovanju prestopnikov. Oglasila se je tudi ameriška atletska legenda Michael Johnson, ki meni, da takšni športniki na igrah nimajo kaj iskati.

Olimpijski prvak v teku na 400 in 200 metrov iz leta 1996 je za francosko tiskovno agencijo pozdravil napoved Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da bo uvedel strožje kazni. "Rad bi, da rečejo, da tudi športniki z enim samim prekrškom ne smejo na naslednje olimpijske igre."

Johnson je stanje komentiral, potem ko je Mok sporočil, da razmišlja o ponovni uveljaviti tako imenovanega pravila Osaka, ki pravi, da se športnikom z "resnimi" dopinškimi kršitvami prepove nastop na naslednjih igrah.

V Riu je napetosti med športniki čutiti predvsem na plavalnem bazenu, kjer je na primer mlada ameriška šampionka Lilly King odkrito napadla Rusinjo Julijo Efimovo. Ta je v zadnjem trenutku dobila dovoljenje za nastop na igrah, kljub temu, da ji je bil že dvakrat dokazan doping.

Tudi kralj olimpijskih bazenov Michael Phelps ni izbiral besed: "To uničuje tisto, kar naj bi šport bil in to me razkuri."

Johnson je medtem podprl športnike, ki svojo jezo odkrito izrazijo. "Nekateri so začutili potrebo, da svojo zaskrbljenost delijo z javnostjo. Mislim, da je prav, da to storijo."