REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Izumil je 21. stoletje«: mineva 79 let od smrti Nikole Tesle, ki je leta 1926 napovedal tudi mobilne telefone

»Izumil je 21. stoletje«: mineva 79 let od smrti Nikole Tesle, ki je leta 1926 napovedal tudi mobilne telefoneNikola Tesla. Vir:Twitter

7. januarja, na pravoslavni božič, je minilo 79 let od smrti Nikole Tesle, enega največjih svetovnih raziskovalcev in znanstvenikov na področju elektrotehnike.

Instrumenti, s katerimi bomo to naredili, bodo neverjetno preprosti v primerjavi z današnjimi telefoni. Človek bo lahko nosil takšno napravo kar v žepu.

Obletnico smrti srbskega znanstvenika in izumitelja Nikole Tesle, ki je umrl na božični dan leta 1943, je na Facebooku in YouTubu zaznamoval tudi njegov edini preživeli laboratorij - Teslin znanstveni center Wardencliff (TSCW) na Long Islandu.

Direktor tega centra Marko Alesija pravi, da je obletnica Teslinega odhoda omogočila tistim, ki spoštujejo njegovo delo po vsem planetu, da izrazijo občudovanje nad človekom, ki je, kot pravi, »izumil 21. stoletje«.

Tesla se je rodil v vasi Smiljan pri Gospiću v tedanji Avstroogrski in današnji Hrvaški 10. julija 1856, umrl pa je 7. januarja 1943 v New Yorku.

V ZDA je dobil ameriško državljanstvo, vendar se je smatral za Srba in Jugoslovana.

Šolal se je v Gospiću, Karlovcu, Gradcu in Pragi, leta 1884 pa je odšel v Ameriko.

Najprej je delal s Thomasom Edisonom v ZDA, nato pa je leta 1887 ustanovil lastno raziskovalno središče.

Njegov patent za izmenični tok je leta 1888 kupil George Westinghouse, nekaj let pozneje pa je bila na podlagi izmeničnega toka zgrajena velika hidroelektrarna na Niagari.

Prvi je izdelal trofazni elektromotor, radio in daljinsko upravljane naprave.

Mobilni telefon, GSM
Vir: Twitter

Zamislil si je veliko naprav, med drugim tudi pametne telefone.

Njegove raziskave so bile pred mnogimi pomembnimi odkritji v fiziki, kot so rentgenski žarki, elektroni, kozmični žarki in pospeševalniki delcev.

Predvidel je številne tehnične izume dvajsetega stoletja, kot so televizorji, radarji in sodobne turbine.

Ko bomo uvedli brezžični sistem, se bo ves svet spremenil v ogromne možgane. Med seboj bomo lahko komunicirali ne glede na razdaljo.

Manj znano je, da si je zamislil globalni komunikacijski sistem in celo današnje pametne telefone.

»Ko bomo uvedli brezžični sistem, se bo ves svet spremenil v ogromne možgane. Med seboj bomo lahko komunicirali ne glede na razdaljo. Ne samo to, preko televizije in telefonije se bomo videli in slišali, kot da bi bili iz oči v oči. Instrumenti, s katerimi bomo to naredili, bodo neverjetno preprosti v primerjavi z današnjimi telefoni. Človek bo lahko nosil takšno napravo kar v žepu,« je dejal Tesla v intervjuju leta 1926, ki ga je dal Johnu B. Kennedyju.

Skratka, napovedal je prihodnost.

Že leta 1900 je spoznal povezavo med telesom in elektromagnetizmom ter davnega leta 1896 naredil prvo rentgensko slikanje – takrat znano kot »x sevanje«.

Tesla je govoril osem jezikov in prejel 15 častnih doktoratov.

Umrl pa je osamljen in skoraj pozabljen.

Njegove posmrtne ostanke in številne predmete, ki jih je zapustil sorodnikom, hranijo danes v Muzeju Nikole Tesle v Beogradu.

Delite članek