REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Lockheedu« zmanjkuje parkirnega prostora za F-35 z napako: Pentagon jih noče

»Lockheedu« zmanjkuje parkirnega prostora za F-35 z napako: Pentagon jih nočePentagon noče prevzeti lovcev, dokler ne bodo odpravljene resne težave s strojno in programsko opremo, ki vplivajo na njihovo delovanje. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriška agencija za odgovornost (GAO), nadzorni organ ameriške vlade, je v poročilu o težavah z letali F-35 navedla, da njihovemu proizvajalcu (Lockheed Martin) zmanjkuje parkirnih mest za vse sestavljene lovce, katerih prevzem Pentagon zavrača.

Minulo poletje je ameriško ministrstvo za obrambo prekinilo nakupe letal, dokler »Lockheed« ne odpravi težav s strojno in programsko opremo, povezanih s tehnologijo TR-3, 1,8 milijarde dolarjev vrednim paketom, ki naj bi razširil zmogljivosti zadevnega letala.

Najhujše težave s programsko opremo vplivajo na radarske in elektronske bojne sisteme letala F-35, »pri čemer so nekateri testni piloti poročali, da so morali med letom ponovno zagnati svoje radarske in sisteme za elektronsko bojevanje, da bi jih vrnili v omrežje« je zapisano v poročilu GAO.

Ker se težave nadaljujejo, se kopiči tudi število letal v »Lockheedovih« objektih, GAO pa je opozoril, da bi »Lockheed Martin« lahko že konec aprila ostal brez parkirišč, kar pomeni, da si je moral omisliti načrt, kako naj razširi svoje zmogljivosti.

Tudi parkirana, letala predstavljajo tveganje za vlado Joeja Bidna, ker po pogodbi »vlada ZDA prevzame tveganje izgube letala 'na prostem', ki je predmet izvajalčevega deleža izgube in je po pogodbi odbitno,« poroča GAO.

GAO pravi, da programska oprema ne bo stabilizirana do junija, dobava zaostalih reaktivcev pa bi lahko trajala eno leto.

Koliko letal je točno parkiranih, ne ve nihče.

Član predstavniškega doma Rob Whitman je navedel, da je »več kot 100« prizemljenih.

Že tako najdražji oborožitveni program v svetovni zgodovini, F-35 bi lahko Američane stal več kot dva bilijona dolarjev, poroča Zero Hedge.

GAO je v drugem poročilu v začetku tega leta navedel, da je »samo 10 do 30 odstotkov tistih letal, ki so končala v rokah Pentagona, sposobnih bojnih operacij.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek