REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kriza pa taka: Državnemu čarovniku vročili – odpoved

Kriza pa taka: Državnemu čarovniku vročili – odpovedEdini državni čarovnik na svetu. Vir: Posnetek zaslona, YouTube
Uradni čarovnik Nove Zelandije, morda edini čarovnik na svetu, ki ga je imenovala država, je odstranjen z državnega plačilnega seznama.

Prav ste prebrali, uradnega čarovnika Nove Zelandije so oblasti izbrisale s plačilne liste in tako končale nenavadno 23-letno tradicijo.

Uradni čarovnik Nove Zelandije, morda edini čarovnik na svetu, ki ga je imenovala država, je odstranjen z državnega plačilnega seznama.

88-letni čarovnik, katerega pravo ime je Ian Brackenbury Channell, je imel v zadnjih dveh desetletjih sklenjeno pogodbo z mestnim svetom v Christchurchu za promocijo mesta s »čarovništvom in drugimi čarovniškim storitvam« po ceni 16.000 dolarjev na leto (okoli 14.000 evrov).

Morda edini čarovnik na svetu, ki ga je imenovala država, je odstranjen z državnega plačilnega seznama. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

Doslej mu je bilo za čaranje in čarovnije izplačano 368.000 dolarjev.

Čarovnik, ki je bil rojen v Angliji, je začel izvajati čarovnije in zabavati mimoidoče na javnih nastopih kmalu po prihodu na Novo Zelandijo leta 1976.

Ko ga je občina sprva poskušala spraviti stran od oči javnosti, so se prebivalci uprli in protestirali. Naposled je Združenje direktorjev umetniških galerij na Novi Zelandiji leta 1982 sklenilo, da je Channell postal živo umetniško delo, nakar ga je leta 1990 takratni premier Mike Moore prosil, naj razmisli o tem, da bi postal uradni čarovnik Nove Zelandije.

»Skrbi me, ker vaše čarovništvo ni na voljo celotnemu narodu,« je Moore zapisal v svojem uradnem memorandumu.

»Zato predlagam, da nujno pretehtate moj predlog, da postanete Čarovnik Nove Zelandije, Antarktike in pripadajočega podvodnega sveta ... ni dvoma, da bodo posledice na področju urokov, blagoslovov in drugih nadnaravnih reči, ki niso v pristojnosti navadnih premierjev.«

Channell je od takrat nastopal v Christchurchu, med sušo je plesal za priklic dežja na Novi Zelandiji in v Avstraliji, leta 2009 pa je prejel rojstnodnevno odličje angleške kraljice.

Čarovnik bo »za vedno del zgodovine Christchurcha«, trdijo mestno veljaki. Vir: Posnetek zaslona, YouTube

12 let pozneje se je situacija v svetu sredi pandemije močno spremenila, o čemer priča tudi dejstvo, da so mestni veljaki sporočili, da so čarovniku poslali pismo, v katerem so se mu zahvalili za usluge v Christchurchu v zadnjih desetletjih in ga obvestili, da mu odpovedujejo pogodbo, je dejala tiskovna predstavnica Lynn McClelland.

Dodala je, da je bila to težka odločitev, a da bo Čarovnik »za vedno del zgodovine Christchurcha«.

Za odpust čarovnika so se odločili, ker se mesto želi modernizirati in iti »v drugačno smer glede privabljanja turistov, novih prebivalcev in investicij«.

Po besedah tiskovne predstavnice želijo mestni svetniki Christchurch v svetu promovirati kot odprto in raznoliko, kjer ni mesta za priletnega čarovnika.

Čarovnik pa je odvrnil, da se je občina pač odločila, da ga umakne s plačilne liste, ker ne ustreza več »vibracijam« mesta. Pravijo, da je rad provociral, da je bil celo provokator.

»Mar to med vrsticami pomeni, da sem postal dolgočasen in star? Pa vendar v Christchurchu ni nikogar, ki bi delal podobne reči, kot sem jih sam. Ne marajo me, ker so dolgočasni birokrati. Vsi me imajo radi, njih pa ne,« je zaropotal, ob tem pa sklenil, da bo še naprej ostal mestni čarovnik, čeprav za to ne bo prejemal plače.

Prebivalci Christchurcha sicer svojega čarovnika naravnost obožujejo in so zaradi najave o njegovi odpustitvi tudi protestirali, vendar brez uspeha.

H klavrnemu koncu čarovniške kariere je prispevalo tudi dejstvo, da se je v zadnjih letih njegova prisotnost v javnosti nekoliko zmanjšala, njegovi nastopi pa postajali vse redkejši. Pravi, da zato, ker ga je občina naredila nevidnega in se ni odzvala na njegove predloge za izboljšanje turizma.

Na vprašanje, ali bo zaradi odločitve mestnih oblastnikov vrgel uroke in obsodil na prekletstvo občinski svet, je pritrdil, da ne, ker ima raje - dobre čarovnije.

Delite članek