REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konstraktin odgovor na histerijo zaradi velikonočne fotografije in namišljene črke Z: »Vesolje je ploščato in Tupac je živ!«

Konstraktin odgovor na histerijo zaradi velikonočne fotografije in namišljene črke Z: »Vesolje je ploščato in Tupac je živ!«Konstrakta: Umetnica mora biti zdrava. Kaj bomo pa zdaj? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Višek norosti zaradi iskanja prikritih sporočil v pesmi, ki sodeluje na letošnjem tekmovanju glasbenih skupin v Italiji je doletel Ano Đurić Konstrakto, predstavnico Srbije na letošnji Pesmi Evrovizije v Torinu, potem ko so bile v obliki čestitke za pravoslavne velikonočne praznike objavljene njene fotografije na uradnem evrovizijskem Twitter računu Radio-televizije Srbija (RTS).

Konstrakte se je sicer že po prvi uprizoritvi njene zmagovalne pesmi na srbskem evrovizijskem predizboru Beosong v začetku marca prijel vzdevek pevke, ki dviguje prah.

Njena zelo neobičajna pesem in umetniški izraz, še posebej po merilih tekmovanja za pesem Evrovizije, ki z umetnostjo zelo pogosto nima nikakršne stične točke, je na evropskem parketu že dvignila precej prahu v pozitivnem smislu, saj so mnogi nad njo naravnost navdušeni.

Pesem je tako čez noč postala uspešnica, Konstrakta pa je s tem nastopom poskrbela za večjo prepoznavnost tudi zunaj meja Srbije.

V zvezi z njo se je oglasil tudi ameriški novinar Ben Rothenberg, ki je sicer znan kot teniški komentator in je zvest sovražnik prvega igralca sveta Novaka Đokovića.

Pesem se že strmo vzpenja po stavnih lestvicah, poznavalci Evrovizije pa se strinjajo, da gre za eno tistih skladb, ki jim je usojena odlična uvrstitev.

Zanimivo je, da je Rothenberg tokrat – izjemoma – izpostavil pesem Konstrakte kot eno izmed svojih 10 favoritov na letošnjem Evrosongu.

Pesem se že strmo vzpenja po stavnih lestvicah, poznavalci Evrovizije pa se strinjajo, da gre za eno tistih skladb, ki jim je usojena odlična uvrstitev.

Toda praznično sporočilo in originalen videz srbske pevke sta zaradi politike in pregretih glav, ki pod vplivom zahodne propaganda vsepovsod vidijo ruski vpliv, zdrsnila v drugi plan, mnogi pa so fotografijo videli celo - kot provokacijo.

Nekateri so namreč v dveh navadnih lesenih mizicah, na katerih so bili položeni velikonočni pirhi in Konstraktin lavor, uzrli - prorusko propagando.

Velikonočna fotografija, ki je vzburila duhove. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Gre za to, da so posamezniki v pohištvu videli oblikovano latinično črko »Z«, črka, ki je postala prepovedana in celo preganjana v številnih evropskih državah, ker so s tem znakom označena (nekatera) ruska vojaška vozila v Ukrajini.

Ruska vojska ob tem uporablja tudi oznake oziroma črke V, O in še nekatere...

Na nekaterih ruskih vozilih pa so se v posmeh medijskim norostim na Zahodu pojavile celotne latinske abecede - in sedaj lahko le upamo, da ne bomo zaradi zahodne cenzure kmalu ostali brez vseh črk oziroma besed... 

V primeru slike Konstrakte pa so se nekateri posamezniki razburjali in pomenljivo spraševali - čeprav se Konstrakta sama ni ukvarjala s politiko ali dajala kakršnih koli izjav na to temo - češ kdo je sestavil mizici s črko Z sredi ruske agresije na Ukrajino?

»Umaknite te slike iz uradnega računa, tudi če je šlo za naključje,« se je glasil eden od razkačenih komentarjev.

Nato se je družbeno omrežje Twitter kot platforma pridružil odbitemu lovu na čarovnice in predstavnico Srbije ter »sporno« pravoslavno velikonočno voščilo hipno cenzuriralo, ter označilo za neprimerno vsebino, torej »potencialno občutljivo«.

Vir: RTS, posnetek zaslona, Twitter

RTS se je ostro odzval in obsodil neprimerna namigovanja nekaterih posameznikov na družbenih omrežjih, da mizica na fotografiji srbske predstavnice na Pesmi Evrovizije, ker menda spominja na črko Z, tudi »predstavlja podporo ruski vojski v vojni v Ukrajini.«

Ob tej priložnosti so sporočili z RTS, da so v izogib nadaljnjim manipulacijam omenjene fotografije odstranili z njihovega Twitter računa.

»Jasno je, da so takšni neprimerni komentarji posameznikov ustvarili vzdušje, ki se ga ne da ustaviti, toda lahko v njem zavrnemo sodelovati. Zaradi tega smo fotografijo odstranili z našega uradnega računa, saj bo umetnica postala - nevidna. Se vidimo v Torinu,« so zapisali v tvitu.

RTS je ob tem izpostavil, da so taiste mizice v uporabi že leta kot del scenografije za številne televizijske oddaje.

Tudi za zelo priljubljen serijal uredništva za kulturo, ki se predvaja že od leta 2016 - Ura anatomije.

Pesem Konstrakte In corpore sano (v prevodu: V zdravem telesu) je sicer izzvala veliko zanimanje med privrženci omenjenega glasbenega dogodka zaradi svoje nenavadne vsebine, umetniške provokativnosti in večznačnosti.

Zato tudi histerijo, ki jo je sprožila velikonočna fotografija vidijo kot metanje polen pod noge, ker se je vse to zgodilo le dva dni po tem, ko se je med šestimi nominiranci za najboljše besedilo letošnjega tekmovanja, kot je poročal portal Eurostory.nl uvrstila tudi pesem In corpore sano, s katero Konstrakta predstavlja Srbijo na Pesmi Evrovizije.

Umetnica celo pove, da nima zdravstvene izkaznice… Preostanek besedila je nič manj bizaren, a ne nekoherenten: pravzaprav je zgrajen na argumentaciji, ki se dotika nemogočih standardov lepote in zdravstvenih zahtev, ki jih vsiljujejo javne osebnosti.

»Uvodni stavek za 'In corpore sano' bi lahko bil zgodovinsko najbolj impresiven uvodni stavek od vseh pesmi, ki so bile na Evroviziji: 'Kakšna je lahko skrivnost zdravih las, Meghan Markle?' Po razlagi o hidraciji in vrečkah pod očmi sledijo replike na temo … Nato pride na vrsto - vranica. Del telesa, ki se ga na tekmovanju za Pesem Evrovizije še nikoli ni omenjalo.

Prav tako si nihče doslej ni umival niti rok na odru Evrovizije, ali pa spregovoril o perečih socialnih problemih, kot je pomanjkljiva zdravstvena skrb. Umetnica celo pove, da nima zdravstvene izkaznice… Preostanek besedila je nič manj bizaren, a ne nekoherenten: pravzaprav je zgrajen na argumentaciji, ki se dotika nemogočih standardov lepote in zdravstvenih zahtev, ki jih vsiljujejo javne osebnosti. Pesem se tudi konča v nekoliko nenavadnem slogu, celo obupu: ‘In, kaj bomo pa zdaj?’,« je zapisal portal Eurostory.nl v komentarju Konstraktine pesmi.

Številni umetniki so stopili v bran srbski kolegici pred absudrnimi napadi brezdelnih teoretikov zarot, ki so ji poskusili podtakniti vpletanje v ukrajinsko krizo in jo tako degradirati.

»Sumljivo! Škandalozno! Provokativno! Gostovanje Konstrakte v '24 minutah' po svoji obliki nekoliko spominja na črko Z!« je v svojem slogu in z norčevanjem na račun odbitega preganjanja Konstrakte zapisal znani srbski komik Zoran Kesić, voditelj tako v Srbiji kot širši regiji priljubljene satirične oddaje 24 minut z Zoranom Kesićem.

»Konec koncev, Konstrakta je resnična Zvezdnica in upam, da ji ni nič mar za Zblojene teoretike Zarot,« je na račun problematiziranja črke Z v vsakdanjiku nič hudega slutečega slehernika sklenil svojo kritiko Zoran Kesić.

»To govori več o nas kot skupnosti, kot pa konkretno o našem nastopu in pojavljanju,« je zavržni pripetljaj ocenila sama Konstrakta.

Mizice, ki so jih že pred leti naredili mizarji v RTS-u seveda nimajo prav nobene zveze z vojno v Ukrajini, so potrdili številni novinarji in uredniki srbskega javnega televizijskega servisa.

Oglasili so se tudi drugi znani umetniki, prav tako italijanski veleposlanik v Srbiji Carlo Lo Cascio, ki je srbski umetnici za popotnico podaril italijansko zastavo ter pohvalil njeno pesem In corpore sano z besedami, da je daleč pred svojim časom in da ima močan vpliv.

V RTS-u so hkrati poudarili, da je Konstrakta umetnica in da nikoli ni podpirala nobene vojne.

»To bo minilo, to je ena Zloba, z velikim Z, nič drugega. Gre za to, kar Angleži imenujejo 'show stopper', dogodek, ki malo upočasni dogajanje in nič več. Sam sem samo enkrat videl in slišal vse te pesmi, ampak moj vtis je, da so komaj dve ali tri pesmi take, da so drugačne od običajne glasbene konfekcije in da predstavljajo umetnost, to pa na Evroviziji ni nujno prisotno. Umetnost je vedno večpomenska, umetnost je zmeraj podložna interpretacijam, branju in tudi napačnemu branju,« opozarja režiser Gorčin Stojanović.

»V vsaki državi sveta obstaja zarota mediokritetov in zarota neizobraženih. Obstajajo pa tudi ljudje, ki mislijo s svojo glavo. To, da so ti zadnji iz kateregakoli razloga tišji ne pomeni nič. To je ena od odlik inteligence. To je zmeraj tako. Zato obstajajo neka pravila. Nima pa to nobene zveze s Konstraktino pesmijo. Ko jo na tem otroškem igrišču slišijo otroci - se odzovejo na njo. To pa zato, ker ima popoln 'bit.' Zato ker je to tisto, kar pop pesem mora imeti. Ker vas ujeme na prvo žogo, kot bi lahko rekli,« pojasnjuje uspeh Konstraktine pesmi znani režiser.

»’Danes sem spoznala, da je še vedno ploščata’, ‘Tupac je živ’ in ‘Tudi vesolje je ploščato’,« s temi besedami, češ da verjame v nekatere najbolj znanih teorij zarot, se je Konstrakta odzvala na reakcijo tistih, ki so ji oponesli mizico, ki naj bi slavila 'rusko' črko Z.

Tako je izpostavila tisto v kar verjamejo »ravnozemeljci«, torej ne le, da je Zemlja ploščata, ampak da je tudi vesolje ravna ploskev, in da je prav tako Tupac Shakur, reper, ki so ga ubili leta 1996, zagotovo še živ, kar je še ena med znanimi teorijami zarot.

Hvalnica norosti: nekateri so v leseni mizici s pirhi prepoznali rusko črko Z (obkroženo z rdečim, na sliki desno). Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Poleg tega je Konstrakta svoje mnenje glede nepričakovanega zapleta z velikonočno fotografijo izrazila s posmehljivo objavo, ki prikazuje dve tako imenovani Vsevideči očesi v trikotniku oziroma piramidi.

Simbol je med drugim povezan z iluminati, medtem ko je njegova različica tudi v piramidi, ob kateri je pripis Novus ordo seclorum, ki je natisnjen na hrbtni strani ameriškega dolarja.

Zagovorniki teorij zarot to prevajajo v new world order v angleščini ali po naše nova svetovna ureditev.

»Poiščimo trikotnike,« je ob objavi hudomušno pozvala srbska pevka.

S tem je opozorila na dejstvo, da lahko vsakdo na neki sliki ali simbolu najde karkoli, če se le potrudi, vključno s črko Z, nepričakovanim simbolom ruske intervencije, v obliki majhne lesene mize...

K temu pa so nekateri komentatorji zapisali, da naj si tisti, ki na fotografiji vidijo več kot le mizico, poiščejo strokovno pomoč, preden je prepozno, ob sarkastičnem voščilu: PoZZZZZZZZZZZZZZ...

In corpore sano. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Konstrakta se sicer neposredno ni odzvala glede histerije, ki je razvnela družbena omrežja, češ da mizici na njeni velikonočni fotografiji predstavljata črko Z, simbol ruske agresije proti Ukrajini, a njeni oboževalci so prepričani, da so to njene zadnje objave na Instagramu.

Medtem je Konstrakta, tako kot tekmovalci iz Slovenije na letošnji Pesmi Evrovizije, že odpotovala v Torino.

S stilom in brez razmetavanja - v starodobniku, rdečem fičku, poročajo iz Beograda.

Spomnimo, Ana Đurić - Konstrakta je bila, preden se je odločila za solo kariero, del skupine Zemlja gruva.

Njeno imetniško ime Konstrakta pa naj bi bilo racionalno in čustveno hkrati.

Srbija bo na predtekmovanju nastopila v drugem terminu, 12. maja, skupaj z Avstralijo, Severno Makedonijo, Belgijo, Romunijo, Češko, Estonijo, Irsko

Navkljub ostri konkurenci ni dvoma, da bo tudi scena na odru, ki je precej nenavadna, pritegnila simpatije in pozornost tako publike kot žirije.

Konstrakta namreč sedi na stolu, okoli nje pa stoji pet spremljevalnih vokalistov, ki imajo na ramenih brisače.

Medtem ko si ona med nastopom v lavorju umiva roke, ji vsake toliko eden izmed vokalistov ponudi brisačo, da si jih obriše.

Celoten nastop karizmatične srbske skupine pa dodano vrednost da sila nenavadno besedilo, ki je družbenokritično in cinično. Celotno besedilo s prevodom v angleščino si lahko preberete tukaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @konstrakta

Pevka se v pesmi sprašuje ne le o skrivnosti zdravih las vojvodinje Meghan Markle, ampak v isti sapi izpostavi, da sama nima urejenega zdravstvenega zavarovanja.

Toda umetnica mora biti zdrava.

In kaj bomo zdaj?

Delite članek