REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska uvaja prepoved oblačenja in govora, ki »škodujejo duhu naroda«

Kitajska uvaja prepoved oblačenja in govora, ki »škodujejo duhu naroda«Kitajska pripravlja uvedbo zakona, ki bi lahko z zaporom kaznoval govor in oblačila, ki »škodujejo duhu kitajskega ljudstva.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Osnutek zakona o prepovedi govora in oblačenja, »škodljivega duhu kitajskega ljudstva«, je sprožil burno razpravo v tej mnogoljudni državi.

Če bo zakon stopil v veljavo, lahko osebe, obtožene kršitve le-tega doletijo ne le denarne kazni, ampak tudi zaporne.

Toda predlog tega zakona še ne določa, kaj točno bi predstavljala njegova kršitev.

Številni uporabniki družbenih omrežij so ga kritizirali, ker je »pretiran in absurden«.

Sporni deli zakona kažejo, da bi lahko ljudi, ki nosijo ali silijo druge, da nosijo oblačila in simbole, ki »spodkopavajo duha ali žalijo čustva kitajskega naroda«, pridržali do 15 dni in kaznovali z globo 5000 juanov (približno 680 dolarjev).

Enaka kazen bi lahko doletela tudi tiste osebe, ki pišejo ali razširjajo članke, ali govorjenje, ki povzročajo enako škodo.

Predlagana je prepoved tudi za »žaljenje, blatenje ali kako drugače skrunenje imen lokalnih junakov in mučenikov« ter vandalsko uničevanje njihovih spominskih obeležij.

Uporabniki družbenih omrežij so imeli številna vprašanja in razlage predloga zakona, na primer: Kako lahko organi pregona ugotovijo, kdaj so prizadeta čustva naroda, in ali to vključuje tudi nošenje (zahodnjaških) oblek in kravat?

Pa tudi glede dejstva, da ideologija marksizma izvira z Zahoda.

»Ali bi se prisotnost marksizma na Kitajskem lahko štela tudi kot žalitev čustev ljudi?«, je s kančkom cinizma vprašal en uporabnik na platformi Weibo.

Pravni strokovnjaki v državi so prav tako kritizirali nejasno besedilo zakona in opozorili, da bi lahko prišlo do zlorab.

»Kaj, če ima predstavnik zakona, običajno policist, osebno interpretacijo kršenja zakona in sproži moralno obsodbo drugih - zunaj okvirjev zakona,« opozarja Zhao Hong, profesorica prava na Pekinški univerzi političnih ved in prava (Law School of Peking University).

Spomnila je na primer, ki je lani končal na naslovnicah na Kitajskem, ko je bila v mestu Suzhou pridržana ženska, ki si je odela kimono, zaradi česar je bila obtožena »izzivanja sporov in težav«, ker je nosila japonska oblačila.

Znani so tudi drugi primeri iz preteklosti, ko so bili ljudje pridržani zaradi svoje modne izbire.

Kitajska policija je namreč marca pridržala žensko, ki je v javnosti nosila repliko japonske vojaške uniforme.

Prav tako nedavno v Pekingu ljudje, ki so na svojih oblačilih nosili mavrične vzorce, niso mogli vstopiti na koncert tajvanskega pevca.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek