REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Katoličani jezni, ker se je Boris Johnson lahko poročil v cerkvi

Katoličani jezni, ker se je Boris Johnson lahko poročil v cerkviBoris Johnson in Carrie Symonds, od sedaj naprej - Johnson. Vir: Twitter

57-letni britanski predsednik vlade Boris Johnson se je s svojo 33-letno izbranko Carrie Symonds poročil to soboto, daleč pred očmi javnosti.

Ceremonija je potekala v ozkem krogu okoli 30 izbrancev, ki so v zadnjem hipu izvedeli, da so vabljeni na tajno poročno slovesnost britanskega premierja.

Vendar pa je Johnsonova poroka že sprožila nekaj neprijetnih vprašanj.

Katoličani, vključno s člani kongregacije v Westminsterski katedrali se namreč sprašujejo, zakaj se je premier po dveh prejšnjih ločitvah lahko poročil v - katoliški cerkvi.

Katoličani, vključno s člani kongregacije v Westminsterski katedrali, (ki se nahaja nedaleč od sedeža britanske vlade, zato je prav to cerkev par zaradi bližine rezidence britanskega premierja na znamenitem londonskem naslovu Downing Street 10 tudi izbral za prizorišče svoje poroke), se osupli sprašujejo, zakaj se je premier po dveh prejšnjih ločitvah lahko poročil v - katoliški cerkvi.

Boris Johnson se je v soboto namreč s svojo zaročenko Carrie Symonds poročil v Westminsterski katedrali na slovesnosti s 30 prijatelji in družino, ki jo je načrtoval v strogi tajnosti, obred pa naj bi izvedel Daniel Humphreys, ki je lani krstil njihovega sina Wilfreda.

Symondsova, ki je prevzela Johnsonov priimek, je že večkrat javno govorila o svoji katoliški veri, medtem ko je bil Johnson krščen kot katolik, vendar se je nato temu odrekel ob šolanju v Etonu, kjer je prestopil v anglikanizem.

Katoliška zakonodaja, ki ne priznava razveze cerkvene poroke običajno ne dovoljuje ponovne poroke tistih, katerih bivši zakonec ali zakonci so še živi.

Johnson pa se je ločil od prve žene Allegre Mostyn-Owen leta 1993, ločitev od druge žene Marine Wheeler pa je zaključil novembra lani.

Johnson pa se je ločil od prve žene Allegre Mostyn-Owen leta 1993, ločitev od druge žene Marine Wheeler pa je zaključil novembra lani.

Duhovnik Mark Drew, pomočnik duhovnika v Warringtonu, je kot komentar na novico o poroki predsednika vlade na Twitterju zapisal: »Ali mi lahko kdo razloži, kako se lahko Boris Johnson, ki je zapustil Katoliško cerkev v Eatonu [sic] in je dvakrat ločen, poroči v Westminsterski katedrali, medtem ko moram ostalim verujočim katoličanom, ki si želijo druge cerkvene poroke povedati, da to ni mogoče?«

Rektor cerkve sv. Pavla v Deptfordu, oče Paul Butler, pa je tvitnil: »Vedno en kanonski zakon za bogate in en za revne.«

Vir: Twitter

Christopher Lamb, rimski dopisnik katoliške revije Tablet je ob tem dejal, da bodo zaradi tega primera mnogi lahko ugotovili, da pravila Katoliške cerkve ne veljajo za premierja.

Verjetno pa se odgovor na vprašanje, zakaj se je predsednik britanske vlade lahko poročil v Westminstrski katedrali skriva v zvitih interpretacijah cerkvenega prava.

Po besedah ​​papeževega biografa Austena Ivereigha dve premierovi prejšnji poroki v katoliški zakonodaji verjetno ne bi bili priznani, saj njegovi nekdanji partnerici nista izpovedovali katoliške vere, poroke pa niso bile opravljene s katoliškim obredom.

Zato je bil verjetno uporabljen »preprost upravni postopek« za razglasitev prejšnjih zakonskih zvez za neveljavne.

Austen Ivereigh je na Twitterju zapisal: »Borisovi prejšnji zakonski zvezi (verjetno) nista imeli kanonske oblike, torej v katoliški zakonodaji nista priznani. Torej (verjetno) ni potreboval razveljavitve. Kadar kanonična oblika zakonske zveze ni bila upoštevana in zakon ni bil pozneje potrjen v Cerkvi, se s preprostim upravnim postopkom razglasita za neveljavne v Cerkvi.«

Katoliška cerkev sicer še vedno ne dovoljuje niti sklenitve istospolnih porok ali blagoslovov istospolnih parov v cerkvi.

»Nevesta in ženin sta oba župljana župnije Westminster in krščena katoličana,« je ob dogodku zapisala škofija Westminster.

»Izvedeni so bili vsi potrebni ukrepi, tako v cerkvenem kot civilnem pravu, in vse formalnosti, opravljene pred poroko. Želimo jima vso srečo.«

To, da se je Boris Johnson nekoč isti veri že odrekel, pa je Katoliška cerkev prav tako spregledala.

Se pa lahko zato pohvali, da ima po dolgem času na mestu britanskega predsednika vlade znova katoličana.

Delite članek