REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaos v britanskem parlamentu: protestniki vdrli v sejno dvorano in »predsedujočo« prilepili na stol s super lepilom

Kaos v britanskem parlamentu: protestniki vdrli v sejno dvorano in »predsedujočo« prilepili na stol s super lepilomGibanje je objavilo fotografijo petih ljudi, ki v razpravni dvorani držijo transparenta z napisi »Naj ljudstvo odloči« in »Državljanska skupščina - zdaj«. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Londonska policija je aretirala osem ljudi, potem ko so člani podnebnega gibanja Extinction Rebellion (Upor proti izumrtju) v petek vdrli v sejno dvorano spodnjega doma britanskega parlamenta in se s super lepilom prilepili na stol predsedujočega, je skupina sporočila na svojem Twitter računu.

Pet protestnikov, ki so bili v Domu, so odstranili s stola predsedujočega in aretirali, predsedniški stol pa k sreči ni bil poškodovan, poroča Reuters.

Vir: Zajem zaslona, Twitter

V Londonu je policija aretirala tudi preostale: enega, ki je splezal na gradbeni oder pred parlamentom, in drugega, ki se je s super lepilom pritrdil na pločniku znotraj poslopja parlamenta.

Gibanje je pred tem objavilo fotografijo petih ljudi, ki v razpravni dvorani držijo transparenta z napisi »Naj ljudstvo odloči« in »Državljanska skupščina - zdaj«.

Skupina je velik transparent z istimi sporočili izobesila tudi na gradbene odre, ki so zaradi del postavljeni okrog parlamenta, protestniki pa so se s ključavnicami zaklenili tudi na vrata pred vhodom stavbo.

Britanski parlament nekaj časa ni zasedal.

Nekateri deli parlamenta so običajno odprti za javnost, dostop do sejnih sob pa je prepovedan.

Skupina Extinction Rebellion protestira in opozarja javnost predvsem na podnebne spremembe, ki ogrožajo človeštvo.

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Gre za globalno okoljsko gibanje, katerega cilj je uporaba nenasilne državljanske nepokorščine, da bi z njo bi prisilili vlado k ukrepanju zato, da bi se izognili prelomnim točkam v podnebnem sistemu, izgubi biotske raznovrstnosti ter tveganju družbenega in ekološkega propada.

Delite članek