REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»To je ponižujoče«: Fotografija s poroke izzvala jezo, in to le zaradi poze družic

»To je ponižujoče«: Fotografija s poroke izzvala jezo, in to le zaradi poze družicVir: Reddit

Domiselna poza je vsekakor eden od načinov, kako da poskrbite, da bodo vaše poročne fotografije izstopale v primerjavi z drugimi, vendar je ena skupina svatov naletela na ostro kritiko, češ da so ženske prikazane na skrajno ponižujoč način.

Slika, ki sta jo mladoporočenca delila na Redditu, prikazuje poroko v nekem mestu v ZDA. Na fotografiji je videti pet žensk v živo rdečih oblekah, ki klečijo pred petimi nasmejanimi moškimi.

Vsi moški na sliki izgledajo nekoliko razposajeno, široko nasmejani, z rokami v žepih, medtem ko so ženske kleče obrnjene proti njim in vsaka ima glavo blizu moškega mednožja.

This trend is universally bad, but this iteration is the worst I've personally seen to date. from r/weddingshaming

Nekatere komentatorje na socialnih omrežjih je ta nenavadna podoba spomnila na prizore iz znane nadaljevanke »Deklina zgodba« (The Handmaid's Tale), drugi pa so vprašali, ali morda gre za spolni akt.

Eden od uporabnikov svetovnega omrežja je napisal, da je »ta trend (vzporednic z Deklino zgodbo) univerzalno slab, vendar je pričujoča fotografija najslabša interpretacija, ki sem jo doslej videl.« Drugi uporabniki so se strinjali, da je »srhljiva fotografija« milo povedano šokantna in dodali, da je ponižujoča in čudna.

Distopijski roman Margaret Atwood iz leta 1985, Deklina zgodba, pripoveduje zgodbo o ženskah, ki nosijo rdeče obleke in so se prisiljene podrediti moškim.

Barva oblek družic na fotografiji in njihova poza je zato uporabnike socialnih omrežij spodbudila, da komentirajo vzporednice med sliko s poroke neznanega parčka in klasiko leposlovja, ki je leta 2017 postala tudi svetovna uspešnica kot televizijska nadaljevanka.

»Definitivno ne bi bil del tega čudnega trenda, ki ga je navdihnila Deklina zgodba«, »Mar res želita to pokazati svojim otrokom nekega dne?«, »O, vidi, srček, kako oralno zadovoljujem tvojega očeta«, »Vse skupaj je zavržno in ponižujoče, odklonil bi, da bi bil del tega,« so le nekateri komentarji, ki so preplavili družbena omrežja.

»Kaj za vraga počnejo? Ali so si res domislili, da je nujno potrebno, da so družice in nevesta videti, kot da zadovoljujejo fante oziroma ženina ali pa da so ponižno pokorne moškim? Kakor koli, to je res zavržno,« je pristavil en nekoliko razburjen uporabnik interneta.

»Zaradi rdeče barve se sprašujem, ali naj bi bil to kakšen odbit poklon Deklini zgodbi?«, se glasi še en izstopajoči komentar, poroča britanski Daily Mail.

Drugi so pristavili, da bi sami zavrnili, da bi sodelovali pri nastajanju take fotografije, bodisi kot družice, ženinove priče ali pa fotograf.

»Fotografija sama pa tudi podoba sta nadvse kičasti. Osebno bi bila med tistimi, ki bi odločno zavrnili sodelovanje pri nastajanju takšne fotografije, pa čeprav bi zaradi tega naredila kraval na poroki. Če bi me nekdo vprašal, da sodelujem v čemer koli podobnem, bi s tem zapravil najino prijateljstvo,« je zapisala pod fotografijo neka ogorčena komentatorka.

»Kot fotograf bi zavrnil tak prizor fotografirati. Ni niti kančka možnosti, da bi prispeval svoje ime k taki butasti ideji,« je sklenil nek profesionalni fotograf.

Po drugi strani so se nekaterim zdele nenavadne tudi obleke moških.

»Še nikoli v življenju nisem videl toliko vrečastih, slabo narejenih oblek,« je pripomnil nek moški, nakar je drugi sklenil razpravo s pomenljivo šalo: »Ti fantje verjetno niso niti  obiskali krojača, na fotografiji pa jim morda njihove ženske samo popravljajo nogavice na teh grdih oblekah.«

Delite članek