REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Igričarji med burno razpravo spet delili tajne dokumente Pentagona: Tokratna tarča ameriški »Bradley«

Igričarji med burno razpravo spet delili tajne dokumente Pentagona: Tokratna tarča  ameriški »Bradley«Moderatorji foruma »War Thunder« so občutljive informacije izbrisali »v nekaj minutah«, a ne preden jih je naložilo več uporabnikov in jih posredovalo medijem. Vir: Posnetek zaslona, X

Navdušenci nad spletno vojno igro War Thunder so med burno razpravo o tehničnih podrobnostih ameriškega oklepnika objavili več strani iz priročnika za Bradley M2A2.

Vsaj dve strani iz priročnika sta pricurljali v javnost med razpravami na forumu, posvečenem priljubljeni simulaciji, ki jo je omislil Gaijin Entertainment, razvijalec in založnik video iger ruskih korenin, s sedežem v Budimpešti.

»Ena objava od 12. decembra je vsebovala zaupne ali omejene informacije o 'Bradleyju',« je v izjavi za revijo PC Gamer potrdil ustanovitelj podjetja Anton Yudintsev.

Moderatorji foruma so občutljive informacije izbrisali »že v pičlih nekaj minutah«, a ne prej, preden jih je naložilo več uporabnikov in jih posredovalo medijem.

Čeprav zadevni podatki niso označeni kot strogo zaupni, tehnični priročnik, iz katerega izhajajo, vsebuje informacije, do katerih bi morali imeti dostop le Pentagon in njegovi pogodbeniki.

»War Thunder« je brezplačna vojna igra za več igralcev, ki udeležencem omogoča boj drug proti drugemu z uporabo zgodovinskih in sodobnih vojaških tehnik.

Številni igralci zelo skrbijo za verodostojno predstavitev značilnosti vozil, ki jih je mogoče uporabiti v igri, in pogosto pritiskajo na oblikovalce iger, da naredijo vsako podrobnost natančno – svoje ugovore zoper napake pa pogosto podkrepijo z zaupnim gradivom.

Ravno letos so oboževalci »War Thunderja« razkrili zaupne podatke o helikopterjih AH-64D Apache Longbow, F-117 Nighthawk, F-16 Fighting Falcon in F-15E Strike Eagle.

Prejšnja uhajanja tajnih podatkov so se nanašala na francoske Leclerc in britanske Challenger 2 tanke ter kitajske protitankovske granate za DTC10-125.

V preteklih letih so igralci razkrili zaupne podatke v vsaj 14 različnih priložnostih, razkriva ameriška spletna publikacija Task & Purpose.

Yudintsev pa pravi, da tokratno »konkretno uhajanje« (tajnih podatkov) ni nastalo na forumih »War Thunderja«, ampak ga je bilo mogoče najti na različnih platformah, kot sta Reddit in Discord, že od 8. decembra.

Kot ustanovitelj podjetja se zagovarja, da se njegovo podjetje trudi po svojih najboljših močeh, da se hitro odzove na uhajanje zaupnih vsebin, prepričan, da je forum »War Thunder vsekakor eden najstrožjih na Zemlji v tem pogledu.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek