REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hvaležnost pa taka! Na dan spomina na padle vojake oskrunjeno vojaško pokopališče. Mar to koga še čudi?

Hvaležnost pa taka! Na dan spomina na padle vojake oskrunjeno vojaško pokopališče. Mar to koga še čudi?Z nacističnimi simboli vandalizirani grobovi vojakov, padlih v drugi svetovni vojni. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Pokopališče na Burgemeester Daleslaan sicer velja za britansko ozemlje, ker je velika večina grobov padlih britanskih vojakov.

Na grobove in spomenike na vojnem pokopališču Jonkerbos v mestecu Nijmegen so bile čez noč naslikane nacistične svastike in ukrajinske zastave ob pripisu AZOV, poroča NL Times.

Tako so se nič hudega sluteči meščani zaspanega mesteca na Nizozemskem v sredo zjutraj zbudili s »poslikavo«, s katero so vandali oskrunili vojaško pokopališče iz druge svetovne vojne.

Na vojnem pokopališču so grobovi 1642 vojakov, ki so umrli na nizozemskih tleh med drugo svetovno vojno. Pokopališče na Burgemeester Daleslaan sicer velja za britansko ozemlje, ker je velika večina grobov padlih britanskih vojakov.

Toda tam so pokopani tudi vojaki iz Kanade, Avstralije in drugih zavezniških držav.

Vhodna vrata na pokopališče so popisana s svastikami in ukrajinskimi zastavami.

Slabo so jo odnesli tudi nagrobni spomeniki, na katerih so vidna gesla »Fuck Russia« in »Fuck Putin«.

Slabo so jo odnesli tudi nagrobni spomeniki, na katerih so vidna gesla »Fuck Russia« in »Fuck Putin« (v prevodu: »J*bo Rusijo« in »J*bo Putina«).

Pokopališče je bilo zato od srede zaprto, medtem ko policija preiskuje incident, išče forenzične sledi in priče.

Kdo je stal za to zavržno akcijo, policisti še ne vedo, župan mesta Hubert Bruls pa je dejanja vandalov že označil za gnusne.

»In da se to zgodi na dan, kot je današnji,« je v obupu potarnal župan Bruls, pri čemer je spomnil na predvidene komemoracije na dan spomina 4. maja. »To dejanje, ne glede na to, kdo ga je naredil, je v vseh pogledih odvratno. Sovražim to in ne morem razumeti, da bi kdo naredil kaj takega.«

Seveda je sum takoj padel – kot kaže tvit, zgoraj – na »nove sosede«, ki so jih Nizozemci, tako kot prebivalci drugih držav Evropske unije, sprejeli odprtih rok.

Gre namreč za begunce iz Ukrajine, med katerimi so tudi privrženci ali pripadniki neonacističnega bataljona Azov, ki časti in nadaljuje dosežke Stepana Bandere, nacističnega zločinca iz druge svetovne vojne.

»Vojno pokopališče Jonkerbos. Lep pozdrav od naših novih rojakov. Naj plapolajo zastave in jih pozdravimo,« je s kančkom cinizma pospremil novico eden od komentatorjev na Twitterju in ob tem vprašal, ali bo morda novica o z nacističnimi simboli ukrajinskega Azova vandaliziranem pokopališču – razen v lokalnem – objavljena tudi v osrednjih nizozemskih ali evropskih medijih. Vendar ni bila, najbrž zato, ker ne ustreza narativu, ki ga Zahod propagira glede ukrajinske vojne.

Na družbenih omrežjih je bilo nato nekaj odbitih poskusov ukrajinskih trolov, da za to provokacijo okrivijo Ruse in ga pripišejo ruski protiukrajinski propagandi, češ da želijo s tem očrniti Ukrajino.

Toda to ni prvi takšen incident na evropskih tleh – podobno se je nedavno pripetilo tudi v Grčiji, v Solunu, kjer so ukrajinski begunci z nacističnimi obeležji Azova prav tako vandalizirali antifašistične spomenike iz druge svetovne vojne.

Ukrajinski prebežniki v Solunu oskrnuli spomenik sovjetskim vojakom padlim za svobodo Grčije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Ukrajinski prebežniki so v Solunu oskrnuli spomenik sovjetskim vojakom padlim za svobodo Grčije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Lokalne oblasti v Nijmegnu pa so soočene še s problemom odstranjevanja spornih grafitov, saj bo to zelo težko, ker so nagrobniki izdelani iz zelo poroznega materiala.

To se je pokazalo leta 1993, ko so bili taisti grobovi prav tako vandalizirani.

Trije moški so bili aretirani zaradi tega vandalskega dejanja iz rasističnih vzgibov ter obsojeni na mesece zapora. Čiščenje pokopališča je trajalo več mesecev.

Vojno pokopališče se pogosto uporablja za komemoracije in ga redno obiskujejo sorodniki tam pokopanih vojakov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek