REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protesti v Italiji in Bolgariji proti »humanitarnemu« oboroževanju Ukrajine, v Grčiji tudi za izstop iz NATO pakta

Protesti v Italiji in Bolgariji proti »humanitarnemu« oboroževanju Ukrajine, v Grčiji tudi za izstop iz NATO paktaProtestniki so opozorili, da se orožje v Ukrajino pošilja pod krinko humanitarne pomoči. Vir: Twitter

V Italiji in Bolgariji so pretekli konec tedna potekali protesti zaradi pošiljanja orožja v Ukrajino, medtem ko so akcije v podporo ruski posebni vojaški operaciji v Ukrajini potekale v glavnem mestu Armenije Erevanu, v južnem Libanonu, Grčiji...

Protesti v Italiji, ki so jih organizirali aktivisti italijanskega sindikata USB, so potekali tako na enem od trgov v Rimu kot blizu letališča v Pisi, kjer je bilo središče protestov.

Poleg članov sindikatov so se protestov udeležile tudi levičarske in protifašistične organizacije.

Na obeh prizoriščih protestov se je zbralo na stotine ljudi.

»Predvsem protestiramo proti pošiljanju vojaškega materiala, proti sodelovanju Italije v vojni v Ukrajini. Ob tem nasprotujemo sodelovanju javnih uslužbencev pri natovarjanju orožja. Prepričana sem, da oblasti zelo dobro vedo, da se zračni promet civilnih letal zdaj uporablja za prevoz vojaškega tovora,« je za Euronews povedala predstavnica podružnice sindikata USB v Pisi Cinzia Della Porta.

Teden dni prej je podružnica sindikata USB v Pisi sporočila, da so njeni predstavniki, ki delajo na tovornem terminalu letališča, opazili zaboje z orožjem in strelivom, namenjene pošiljanju v Ukrajino kot humanitarni tovor.

Delavci so zavrnili nalaganje orožja v transportno letalo in obtožili italijansko vlado iskoriščanja človekoljubja za podpihovanje vojne.

Sindikat je opozoril, da se orožje v Ukrajino pošilja pod krinko humanitarne pomoči.

Orožje, strelivo in eksploziv so bili namenjeni v Ukrajino pod pretvezo humanitarne pomoči za civilno prebivalstvo. Da se humanitarni poleti zlorabljajo za transporte orožja so obsodili delavci letališča Galileo Galilei v Pisi, ki so tudi preprečili odhod letala, namenjenega v Ukrajino.

Letalo naj bi uradno prevažalo hrano, zdravila in druge osnovne potrebščine za pomoč civilnemu prebivalstvu.

Cinzia Della Porta iz sindikata USB v Pisi je razkrila, kako so delavci na letališču odkrili prevaro: »Delavci civilnega letališča v Pisi, ki jim je bila dana naloga, da naj naložijo tovor, češ da gre za pošiljko humanitarnih vozil in potrebščin za civiliste, so nato ugotovili, da gre za zaboje orožja in ga zato niso hoteli naložiti.«

Zaposleni na letališču, ki se nahaja v bližini velike ameriške vojaške baze Camp Derby, so nemudoma sklicali protest za 19. marec in pozvali vodilne v zračni kontroli poletov, naj takoj blokirajo tovrstne pošiljke z zlorabo civilnih poletov.

»V soboto, 12. marca, so delavci civilnega letališča Galileo Galilei v Pisi odkrili, da tovor letala, ki naj bi poletelo proti Ukrajini iz Cargo Cityja, ni 'humanitarni material', ampak so zabojniki z orožjem, namenjenim za konflikt v Ukrajini. Delavci so nemudoma ustavili delo, zavrnili nalaganje vojnega materiala in se obrnili na svoj sindikat, ki je to zlorabo javno obsodil,« so razkrili sindikalisti iz USB.

Medtem ko se politiki še vedno pretvarjajo, da razpravljajo o diplomatski poti reševanja ukrajinske krize in ruske intervencije, z italijanskega ozemlja odhajajo tovori orožja ne le z vojaških letališč, ampak tudi s civilnih, so opozorili protestniki.

Marco Carrai, predsednik družbe Toscana Aeroporti, pa je zbranim novinarjem zagotavljal, da prevoza orožja z letališča Galileo Galilei ne bo več.

»Lahko jamčim,« je poskusil umiriti bes javnosti.

Senatorka Bianca Laura Granato pa je na to temo sprožila poslansko vprašanje in poudarila: »Pošiljanje vojaškega materiala bi pravzaprav napovedalo vstop naše države v rusko-ukrajinsko vojno, kar bi spodbudilo nenehni konflikt in je v popolnem nasprotju s kakršno koli zavezo, usmerjeno v iskanje rešitve po diplomatski poti.«

Od vlade v Rimu je zahtevala, da, »če so dejstva, o katerih poročajo tisk in sindikat, resnična, pove, kakšen vojaški material je bil poslan v Ukrajino z letališča v Pisi ter drugih italijanskih letališč in kdo so končni prejemniki poslanega orožja«.

»Dejavnosti naše vlade pri podpori konflikta so, tako kot vsa njena dejanja, v jasnem nasprotju z ustavnim narekom, s skupnim občutkom italijanskega ljudstva in z njegovim geopolitičnim in gospodarskim interesom. Takšno početje vlade nas lahko pripelje naravnost v svetovni konflikt«, je opozorila italijanska senatorka Granato.

Preko kanala Telegram pa je sporočila: »Putin bije bitko za vse nas. Putinu pravim: 'Združimo moči, da skupaj premagamo globalistično agendo.'«

Protesti v Pisi so potekali pod sloganom »Mostovi miru, a ne vojne iz Toskane«.

Na enem od plakatov je bil prikazan golob miru z napisom »Ne vojni, ne NATO paktu«, saj je eden od protestnikov poudaril, da se zavzema za popolno nevtralnost Evrope, Italije in Ukrajine.

Tudi v drugih italijanskih krajih so potekali protesti proti vojni v Ukrajini s poudarkom na odgovornosti Zahoda, predvsem ZDA, EU in zveze NATO, ki izvažajo vojne v polovico sveta.

»Brez dronov! Ne vojni! Yankee pojdite domov,« je pisalo na enem od transparentov.

Toda niso vse pošiljke orožja brezhibne, kot kaže zgornji tvit.

Očitno se med pošiljkami orožja, ki jih v Ukrajino lifrajo Združene države Amerike in zveze NATO preko zavezniških držav najde tudi popolnoma neuporabno, ki je v Nemčiji veljalo celo za odpadno kovino.

»ZDA in NATO izkoriščajo Ukrajino za lastno propagando proti Rusiji in jim je v resnici malo mar za Ukrajince,« je sklenil eden od komentatorjev na Twitterju.

Tudi v bolgarski prestolnici Sofiji je v soboto, na dan obiska ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina v Bolgariji, potekal shod proti dostavi kakršnega koli orožja Ukrajini, poroča lokalna radijska postaja Horizont.

»NATO - ven«, »Bolgarski heroji«, »Rusija« - so le nekateri od napisov na transparentih, ki so jih razprli zbrani Bolgari, ki vztrajajo, da se država ne sme vpletati v konflikt v Ukrajini.

V Grčiji so protestniki metali barvo na Natovo fregato, ki je prispela v pristanišče.

V Erevanu je potekal shod v podporo ruski posebni operaciji v Ukrajini.

Meščani so se zbrali v središču mesta in se sprehodili do ruskega veleposlaništva z zastavama Armenije in Rusije ter transparenti s črkama Z in V, ki sta postali simbol ruske operacije.

Akcija v podporo Rusiji je potekala tudi v južnem Libanonu.

Na pobudo Združenja rusko-libanonskih poslovnih krogov so prebivalci prišli na shod na ulicah mesta Nabatieh.

Nosili so portrete ruskega voditelja Vladimirja Putina s sporočilom »Za resnico«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek