REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška z enajstmetrovkami premagala Dansko

Hrvaška z enajstmetrovkami premagala Dansko Subašić in Rakitić

Hrvaška nogometna reprezentanca je četrta četrtfinalistka svetovnega prvenstva v Rusiji. V osmini finala je Hrvaška v Nižnjem Novgorodu po enajstmetrovkah premagala Dansko s 3:2 (1:1, 1:1, 1:1). Pred tem je v Moskvi Rusija prav tako po enajstmetrovkah s 4:3 (1:1, 1:1, 1:1) ugnala Španijo.

* Stadion Nižnji Novgorod, gledalcev 40.851, sodniki: Pitana, Maidana in Belatti (vsi Argentina).
* Strelca: 0:1 M. Jorgensen (1.), 1:1 Mandžukić (4.).
* Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Strinić (od 81. Pivarić), Lovren, Vida, Rakitić, Modrić, Brozović (od 71. Kovačić), Perišić (od 97. Kramarić), Rebić, Mandžukić (od 108. Badelj).
* Danska: Schmeichel, Knudsen, Kjaer, Christensen (od 46. Schone), Dalsgaard, M. Jorgensen, Delaney (od 98. Krohn-Dehli), Eriksen, Poulsen, Cornelius (od 66. N. Jorgensen), Braithwaite (od 105. Sisto).
* Rumeni karton: M. Jorgensen.
* Rdeči karton: /.

Hrvaški nogometaši, ki jih v četrtfinalu čaka Rusija, so bili pred dvobojem v vlogi favorita, a so vsi napovedovali težak obračun. To se je tudi zgodilo. Po silovitem začetku in po golu na eni in drugi strani je sledil bolj ali manj enakovreden obračun, ki se je prevesil v podaljšek in enajstmetrovke.

Hrvati so imeli že v podaljšku priložnost za zmago, a je kapetan Luka Modrić zapravil najstrožjo kazen. Toda pri izvedbi kazenskih strelov jih to ni kaznovalo, čeprav je danski vratar svoje delo izvrstno opravil. Junaka pa sta postala Danijel Subašić s tremi obrambami enajstmetrovk in Ivan Rakitić z odločilnim strelom.

Danci so že v prvi minuti povedli, potem ko je po avtu z desne strani žoga prišla v bližino vrat na drugi vratnici, kjer je bil Mathias Jorgensen in iz bližine zadel za 1:0.

Vsega tri minute pozneje so Hrvati izenačili, potem ko se je žoga od Thomasa Delaneyja odbila do Maria Mandžukića, ta pa jo je prav tako iz bližine poslal v mrežo za 1:1.

Junaka pa sta postala Danijel Subašić s tremi obrambami enajstmetrovk in Ivan Rakitić z odločilnim strelom.

Do konca polčasa velja omeniti še po dve priložnosti na vsaki strani. Pri Dancih je v 27. minuti strel Martina Braithwaita obranil Subašić, Christian Eriksen pa je v 42. minuti z roba kazenskega prostora (po sreči) zadel prečko.

Hrvati pa so v 29. minuti kar trikrat poskušali, strela Rakitića in Anteja Rebića je ustavil Kasper Schmeichel, odbito žogo pa je čez gol poslal Ivan Perišić. Deset minut pozneje je Dejan Lovren po podaji z leve strani z glavo žogo poslal malo mimo gola.

Prva polovica drugega dela je minila brez priložnosti in bolj ali manj enakovredni igri, v 72. minuti so po dolgem času zagrozili Danci, a je bil poskus Nicolaija Jorgensena iz kazenskega prostora preslab za Subašića.

Na drugi strani je Rebić v 78. minuti poskusil malce izven kazenskega prostora, toda tudi on je proti vratom streljal prešibko. V 84. minuti je Perišić z glavo žogo poslal čez gol, sicer pa so Hrvati v teh trenutkih prevladovali in bili konkretnejši.

V 88. minuti je mimo leve vratnice hrvaškega gola meril Lasse Schone z roba kazenskega prostora, že v drugi minuti sodniškega dodatka pa je bil le malce premalo natančen Rakitić, na drugi strani pa je po kotu zgrešil še Braithwaite.

Subašić in Rakitić

Sledil je podaljšek, v katerem je bil s svojimi dolgimi meti iz avta sprva najbolj opazen Jonas Knudsen, nato je Schone znova zgrešil, prav tako rezervist Pione Sisto v 108. minuti.

V 114. minuti pa je Luka Modrić z izvrstno podajo v ogenj poslal Rebića, ki je že preigral vratarja Schmeichla, Nicolai Jorgensen pa je hrvaškega nogometaša spotaknil, nakar je sledila najstrožja kazen. Za strel z bele točke se je odločil Modrić, danski čuvaj mreže pa se je izkazal in strel obranil. Schmeichel je bil na mestu tudi po novem poskusu Modrića v 119. minuti.

Pri izvajanju enajstmetrovk pa so prvi Hrvatih zadeli Andrej Kramarić, Modrić in Rakitić, pri Dancih pa zgolj Simon Kjaer in Michael Krohn-Dehli. Eriksenu, Schoneju in Nicolaiju Jorgensenu je strele Subašić obranil, prav tako na drugi strani Schmeichel Milanu Badlju in Josipu Pivariću.

Delite članek