REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grški otok uvedel globo v višini 1000 evrov za Slovencem najljubši prekršek

Grški otok uvedel globo v višini 1000 evrov za Slovencem najljubši prekršekSkiatos

Če se odločite, da z Lalarie, čudovite plaže na grškem otoku Skiatos, s seboj vzamete kot spominek kakšen kamenček, bi vas to lahko stalo tudi do 1000 evrov.

Gre za to, da oblasti na otoku Skiatos (Skiathos) želijo z drakonskim kaznovanjem "prekrškarjev" ohraniti kamenčke, ki jih je narava oblikovala skozi stoletja.

Na plaži jih namreč vse bolj primanjkuje, ker jih turisti odnašajo v žepih in se je tako sčasoma močno skazil videz Lalarie, znane prav po belem gramozu, preko katerega valovi čisto modro morje.

Plaže na otoku so lepe, saj sta moč morja in časa ustvarila nenavadne oblike, turiste pa predvsem privlači naravna plaža Lalaria, katere značilnosti so sivo-beli klifi, ki se dvigajo visoko nad morjem in skriti kotički, posuti z belim gramozom, ki ga zaliva turkizno modro morje.

Geologi so opozorili mestne veljake, da bi nenehno odnašanje kamenčkov plažo lahko trajno ogrozilo

Geologi so opozorili mestne veljake, da bi nenehno odnašanje kamenčkov plažo lahko trajno ogrozilo, zato so oblasti vzdolž Lalarie postavile opozorila za obiskovalce, da je prepovedano zbirati kamne in jih odnašati s plaže.

Spletne strani, namenjene ljubiteljem potovanj in turističnim vodnikom opozarjajo, da je globa za tiste, ki se ne bodo ozirali na prepoved, da odnašajo kamenčke kot spominke, od 400 do 1.000 evrov.

Res pa je, da niso le turisti krivi za izginotje kamenčkov in zato da jih je vse manj in manj na znani plaži. Številni Grki s Skiatosa so prav tako "črpali" kamenčke s slavne plaže in jih uporabljali za okraševanje svojih domovanj, spominkov ali za mozaike v svojih dvoriščih.

Na Lalario sicer ni mogoče dostopati s celine, pač pa le z organiziranim prevozom iz najbližjega pristanišča. V svetu pa je znana po bleščečih belih kamninah, bistri turkizni vodi in spektakularnih lokih sten, ki jo obkrožajo. Nahaja se na severovzhodni strani Skiatosa. Narava si je res dala duška, ko je oblikovala Lalario in to tako, da je potisnila vse ostale plaže v senco te lepotice.

Še ena zanimivost te znamenite plaže je Tripia Petra, stena, ki je oblikovala lok, ki predstavlja morska vrata Lalarie. Legenda pravi, da je prehod skozi Tripio Petro magičen - tisti, ki preplava skozi ta "morska vrata", za darilo dobi večno mladost...

Otok Skiatos spada v grško otočje Sporadi, ki ležijo na severozahodu Egejskega morja. Velja za enega od najbolj svetovljanskih in turističnih otokov. Kljub svoji majhnosti (meri le 50 kvadratnih kilometrov), obiskovalca na vsakem koraku s svojo lepoto vedno znova prevzame. In če bo ukrep mestnih oblasti zalegel, se bo to nadaljevalo tudi v prihodnje.